•  Interviu cu Florin Farcaşiu, primarul comunei Târnova

IMG_3361 IMG_3374 IMG_3372 IMG_3373 IMG_3363O situație cu totul aparte  traversează cunoscuta comună Târnova. Deși este o comună mare (cu șase sate: Târnova – centru de comună, Agrișu Mare, Arăneag, Chier, Drauț, Dud) și cu oameni gospodari și care a cunoscut o anume dezvoltare în ultima vreme, aici s-a creat și o stare de tensiune care a dus la situația că în comună nu mai este Consiliu Local de circa doi ani, fiind dizolvat. Deși primarul comunei Târnova, Florin Farcaşiu a fost prins cu numeroase treburi și chiar am ratat o întâlnire, am reușit până la urmă să purtăm o discuție în urmă cu câteva zile des­pre unele probleme din comună.
– Domnule primar, ce se mai întâmplă în comuna pe care o păstoriți de peste 25 de ani și ce obiective și lucrări aveți?
– Bună întrebare, dată fiind si­tuția în care suntem și care nu mi s-a întâmplat numai mie ci și primarilor din alte comune. Adică… să fii „blocat“ de atâta timp – pentru că nu ai Consiliu Local – și să nu fii ajutat de nimeni!
Revenind la fondul întrebării dumneavoastră pot să spun că în comuna Târnova se întâmplă mai multe lucruri bune. Chiar dacă nu avem Consiliu Local, am făcut ce s-a putut, n-am bătut pasul pe loc. Adică tocmai suntem la finalizarea unui proiect european în valoare de un milion de euro – este vorba de 10 kilometri de drum agricol ce a fost asfaltat; a fost făcută recepția la terminarea lucrărilor iar noi, ca beneficiari, trebuie să facem ultima cerere de tragere de la FADR din bani europeni ca să putem plăti constructorul iar acest demers presupune ca una din pie­sele de la dosar să fie hotărârea de Consiliu Local; neexistând această hotărâre, noi nu putem face respectiva cerere ca să achităm lucrările făcute de constructor.
De asemenea, am inițiat un alt proiect european pentru terminarea unei școli în satul Agrișu Mare, lucrare începută în perioada 2008-2009, clădirea fiind în „roșu“, pe mă­sura 34 POR; au existat posibi­lități de finanțare dar se cere și… hotărâre de Consiliu Local și noi nu avem consiliu, fiind dizolvat. Nu pot să spun decât că sunt complet dezamăgit de situație.
– Prin urmare, domnule primar, pentru că mereu revenim la aspectul inexistenței Consiliului Local – fiind evidentă importanța acestui lucru, care este totuși situația ?
– Așa după cum se știe „războiul“ cu Consiliul Local a început din anul 2012 când o parte din consilierii locali n-au mai participat la ședințele pe care le-am convocat, boicotând orice activitate din comună. Adică ei nu s-au prezentat la ședințele pe care le-am convocat deși am avut pe ordinea de zi unele proiecte deosebite: de asfaltare a unor străzi din comună și a unui drum comunal ce avea o valoare de peste 1,8 milioane euro (respectiv undeva la opt milioane șapte sute de mii de lei). Am reconvocat ședința și nu s-au pre­zentat nici de data aceasta un număr de consilieri necesar ca ședința să fie statutară; era clar că acei consilieri – fiind mai mulți, de fapt opt consilieri – urmăreau să boicoteze ședința. Deci aceștia au blocat pur și simplu activitatea economică de investiții a comunei Târnova, moment în care a și început procedura de dizolvare a Consiliului Local. Mi se pare corect ca atunci când din Consiliu fac parte niște consilieri care nu votează spre binele comunei – adică hotă­rârile care privesc dezvoltarea comunității – să nu mai existe acest Con­- siliu. Eu nu cred că cetățenii comunei Târnova le-au dat votul pentru ca ei să voteze împotriva comunei sau a primarului; aici trebuie să fie o cola­borare și o înțelegere sfântă, ca să reprezentăm bine interesele comunității. Din păcate legislația actuală în domeniu este însă destul de ambiguă. Totuși, după mai bine de un an și jumătate – adică de la începutul lui 2013 până în august 2014 – s-a dat sentința definitivă și irevocabilă care spune astfel: Consiliul Local al Co­munei Târnova se dizolvă de drept. Legea 215 a Administrației publice locale spune foarte clar și dă atribu­ția Guvernului României de a organiza alegeri acolo unde s-a dizolvat Consiliul Local – adică și pentru comuna Târnova. Datele erau următoarele: până în data de 4 noiembrie 2014, până se împlineau cele 90 de zile de când a fost dată sentința definitivă și irevocabilă, trebuiau să fie organizate alegerile locale în Târnova. Dar să nu credeți că numai de noi e vorba: mai sunt cazuri în țară de alegeri de Consiliu Local, de primari, de președinți de Consilii Jude­țene și mai sunt și colegii parlamen­- tare care au rămas vacante.
Dar Guvernul nu dorește așa ceva. De ce? Nu știu. Probabil că le este frică. Dar o speranță o avem de la noul Guvern ce va fi. Cei de acum nu doresc așa ceva… Deși am văzut și presiunea presei și a televiziunilor. Se pare că e degeaba: acestora nu le pasă de nimeni. Din păcate asta e țara în care trăim; sunt foarte dezamăgit în ce situație este acum comuna Târnova: orice investiție e blocată fără Consiliu Local.
– Care e situația generală și cum reacționează oamenii ce vin la Primărie?
– Păi, noi funcționăm acum cu „motoarele în relanti“ – cum se spune: rezolvăm problemele de zi cu zi ale cetățenilor și cam atât. Își bate joc acest guvern de comuna noastră și pe această cale vreau să fac un apel la cetățenii comunei și să-i rog să înțeleagă situația; ea a fost creată datorită acestor consilieri și… persistă datorită Guvernului ce nu organizează alegeri!
Dar hai să vă spun câteva date despre reprezentativitatea din comună. La alegerile locale din 2012 votul politic a fost de 45 % în favoarea noastră iar în anul 2014, la Europarlamentare am avut un procent de 50%, la Prezidențiale, în primul tur a fost 56% iar în al doilea tur a fost 68% – deci se vede că, în comunitate, din 2012 încoace noi am crescut la prezența la urne. Aceasta se dato­rează faptului că în cei 25 de ani de când sunt primar cetățenii au fost alături de mine.
– Se împlinesc trei ani de când aveți Birou de evidența populației; care e percepția oamenilor despre aceasta?
– Este una foarte bună; a fost încă o inițiativă bună pe care am susținut-o. În cei trei ani de activitate, Biroul de evidența populației din Târnova a emis peste 4.000 de cărți de identitate. Aici se perindă cetățeni din comunele Târnova, Șilindia și Tauț, acestea având împreună peste 9.000 de locuitori. Costul unei cărți de identitate este de 12 lei iar termenul de realizare a ei este între 5 și 10 zile. În cadrul Biroului activează doamna Andreea Joldeș și domnul Dorinel Mladin. Lumea este tare mulțumită de activitatea acestui serviciu creat la nivelul comunei Târnova.
Părerile oamenilor
După terminarea întâlnirii cu primarul comunei Târnova, am intrat în vorbă și cu câțiva localnici, întrebându-i despre situația creată prin neparticiparea consilierilor la ședințe și ca urmare a dizolvării Consiliului Local.
Niște localnici ne-au răspusns sec și clar. „Domnule, numai de consilierii care au fost în conflict cu domnul primar să nu ne întrebați! Vă rog să credeți că dac-am fi fost în locul unora dintre ei nici nu mai aveam obrazul să apărem printre cetățenii acestei comune. Adică noi, cetățenii, le dăm bani să-și bată joc de noi, domnule?!“ a spus indignat unul dintre ei.
„Eu cred că, de fapt, ei nici nu se mai duc la votare de rușine: auzi, să-și bată joc de-o comună de câteva mii de locuitori un nu­măr de opt persoane! Nu se poate așa ceva! Însă și noi vom răspun­de cum merită atunci când va fi cazul! Suntem de râs în tot ju­de­țul!“ a mai adăugat un altul. Văzând atâta vehemență nici n-am mai îndrăznit să-i întrebăm cum îi cheamă.

Recomandările redacției