control-itmCu toate controalele și sancțiunile, munca „la negru“ rămâne una dintre cele mai frecvente nereguli pe piața arădeană a muncii.

Multora dintre angajatori pare că nu le este frică de controalele inspectorilor de muncă, în timp ce mulți angajați acceptă să lucreze fără forme legale, pentru a-și păstra veniturile, cu toate că au de suferit.

Șefii de firme care au mai mult de cinci angajați „la negru“ se pot alege cu dosar penal.

Fenomentul este unul de amploare la nivel local, drept dovadă cifrele comunicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă: În primele nouă luni ale anului în curs, 55 angajatori care practicau munca „la negru“, în total 1.193 de persoane fiind muncitori fără forme legale. Din cei aproape 1.200 de angajați „la negru“, 671 erau femei. Cei 55 de patroni de societăți care nu au întocmit acte muncitorilor s-au ales cu amenzi în valoare totală de de 380.000 lei. Pentru depistarea angajatorilor care practică muncă nedeclarată inspectorii de muncă au efectuat controale comune cu organele de poliţie.

Inspectoratul Teritorial de Muncă a tras linie activității din nouă luni ale acestui an. În tot acest timp, au fost controlaţi 3.204 agenţi economici: în domeniul relaţiilor de muncă – 1.946 unităţi controlate, iar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă – 1258.  Cam tot atâtea cât firmele controlate au fost și sancțiunile contravenționale aplicate de inspectori – 3.155, din care, 2.039 pentru nereguli din domeniul relațiilor de muncă. Nu sunt de neglijat la număr nici sesizările venite din partea populației, mulți dintre arădeni luând legătura cu inspectorii ITM după ce nu le-au fost acordate drepturile salariale. „Valoarea totală a amenzilor aplicate în cursul lunilor ianuarie – septembrie 2014 a fost de 1.752.800 lei, din care, 969.800 lei în domeniul relaţiilor de muncă și 783.000 de lei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. În această perioadă s-au înregistrat 398 de petiţii, dintre care 193 au fost înregistrate pentru neacordarea drepturilor salariale, 36 pentru neîntocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, 28 pentru nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă și 39 pentru neplata orelor suplimentare“ , a susținut Ecaterina Isac, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

Trebuie spus că, în cele nouă luni ale anului, în județul nostru au fost înregistrate 33 accidente de muncă, cu 34 accidentaţi, din care 32 cu incapacitate temporară de muncă şi doi accidentaţi mortal.

 

 

Recomandările redacției