Cinci tineri din Arad au reuşit, cu uşurinţă, să fure din bazele de date ale unor bănci, informaţii care le-au permis să intre în conturile unor clienţi şi să cumpere cu banii acestora bunuri în valoare de zeci de mii de euro. Păgubiţii au sesizat DIICOT-ul, iar procurorii au dispus ridicarea suspecţilor şi audierea celor implicaţi. Din grupare face parte şi un fotbalist. Patru dintre ei sunt arădeni, iar unul este din Bistriţa Năsăud, dar locuieşte în Arad.  Olar Gherasim a fost elev la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” şi activa ca fotbalist la o echipă din judeţul Arad. Suspecţii au spart baza de date a unor bănci, au clonat carduri și au folosit conturile ca să cumpere produse de pe unele site-uri.

Conform procurorilor DIICOT Arad, cei cinci au sustras datele unor carduri și au făcut cumpărături online, în valoare de cel puţin 50.000 de euro, după ce au accesat bazele de date ale unor bănci. Suspecţii au cumpărat de pe mai multe site-uri, produse electronice şi electrocasnice, tablete, drone, biciclete, pe care apoi le revindeau, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 50.000 de euro.

Suspecţii, care au între 25 și 30 de ani, le-ar fi declarat anchetatorilor că spionajul informatic pe care l-au practicat a fost realizat cu foarte multă uşurinţă, deoarece datele clienţilor nu ar fi fost securizate corespunzător. Concret, indivizii au folosit ultimele trei cifre tipărite pe spatele cardurilor unor clienţi ai unor bănci şi au comandat sute de produse de pe site-uri de cumpărături online.

Până acum, procurorii au identificat doar o parte dintre păgubiţi, care ar fi fost prejudiciaţi cu aproximativ 50.000 de euro. Procurorii DIICOT spun, însă, că numărul celor păgubiţi ar fi mult mai mare şi îndeamnă persoanele în cauză să depună plângere în acest sens. „S-a destucturat un grup infracţional organizat, mai multe persoane au accesat datele de pe carduri ale mai multor persoane, au efectuat mai multe cumpărături, au achiziţionat produse electronice, îmbrăcăminte, etc.. Banii obţinuţi din revânzare i-au împărţit între ei. Persoanele vătămate sunt de pe întreg teritoriul ţării, chiar facem apel către persoane păgubite să se adreseze poliţiei sau biroului teritorial DIICOT, a precizat Călin Hosu, procuror al DIICOT Arad.

Suspecţii au fost duşi la audieri, urmând să fie propuşi pentru arestare preventivă. Pe de altă parte, conform unor surse, anchetatorii verifică şi vulnerabilităţile sistemului bancar, pentru că, cel puţin dacă ţinem cont de declaraţiile suspecţilor, datele unor clienţi ai băncilor vizate nu sunt securizate corespunzător. Aproximativ 300 de persoane au fost păgubite.

„La data de 08.06.2016, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad au  destructurat un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, fals informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada martie-iunie 2016, membrii grupului au accesat fără drept sistemele securizate a mai multor bănci de unde au obţinut ilegal datele de identificare a unor carduri bancare aparţinând unor persoane fizice, iar ulterior au efectuat aproximativ 300 de tranzacţii online frauduloase, achiziţionând diverse produse sau efectuând încărcări neautorizate a unor cartele telefonice în valoare totală de peste 200.000 lei. La data de 08.06.2016 au fost efectuate cinci percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Arad şi Bistriţa Năsăud, ocazie cu care au fost identificate şi ridicate bunurile provenite din activitatea infracţională (benzi de alergat, mese de tenis, drone, laptopuri, telefoane mobile, produse electrocasnice, bijuterii din aur şi sume de bani). La sediul DIICOT- BT Arad au fost aduse în vederea audierii un număr de cinci persoane.  Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate  Arad. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Recomandările redacției