Doi soţi din Arad acuză autorităţile norvegiene că le-au agresat şi răpit copiii. Abuzul s-ar fi petrecut în urmă cu câţiva ani, după ce poliţiştii din Norvegia i-au acuzat pe părinţi că ar avea probleme cu legea şi că nu îşi îngrijesc copiii, aşa cum trebuie. Mai grav este că acţiunea a fost justificată de o declaraţie a unor oficiali norvegieni, în care tatăl copiilor a fost acuzat că ar fi un criminal, deşi omul nu a fost niciodată condamnat de vreo instanţă. „Aici, în poză, o am pe Ştefania Elizabeth şi pe Ana-Maria. Ea e Ştefănia Elizabeth, asta e Claudia Daniela şi ea e Florina Melissa şi asta mică e Ana-Maria, iar băiatul e Marius”, a spus Claudia Stancu, mama copiilor.

Marius Rădulescu şi soţia sa, Claudia, au împreună 7 copii. Pe 5 dintre ei nu i-a mai văzut de aproape 4 ani. „Băiatul are acum 11 ani şi în 3 iunie face 12 ani şi l-au luat în 2012, 31 mai 2012, de atunci nu îmi mai văd copiii. Sincer, ştiu că au fost luaţi de statul norvegian în Suedia şi duşi în Norvegia, nu ştiu dacă mai trăieşte vreun copil, nu ştiu dacă trăiesc, dat fiind şocul şi violenţă la care au fost expuşi copiii”, a spus Marius Rădulescu, tatăl copiilor.

Cu inima strânsă, arădenii îşi strigă durerea mai mult în van, pentru că autorităţile nu îşi dau interesul să îi ajute. Copiii lor au fost furaţi de Norvegieni, cu complicitatea autorităţilor din Suedia, în baza unor acte false, întocmite de către cei de la protecţia copilului. „Aici scrie că sunt un criminal şi că am făcut 18 jafuri armate, asta declară Helghe Anne, din Norvegia, de la Protecţia Copilului. Asta înseamnă jaf, violenţă. Aici spune că am făcut trafic cu maşina. Mie îmi lipsesc cuvintele, scrie aici că am tras cu pistolul după poliţie, vezi aici, pistol, spune că am tras spre poliţie”, a mai spus tatăl copiilor.

În baza acestor acuzaţii, demontate de o instanţă norvegiană, care a şi dispus plata unor despăgubiri reprzentând cheltuieli de judecată şi daune morale faţă de tatăl copiilor, autorităţile norvegiene au acţionat abuziv, răpindu-le, practic, copiii acestor oameni. „Au intrat în casă, m-au bruscat, au dat cu mine de perete şi au bruscat foarte mult copiii. Au furat copiii, să îi dea altor familii”, a spus mama copiilor. „I-au smuls pur şi simplu de la ea din mâini. Vecinii povestesc, e îngrozitor, mi-au spus martorii că au făcut pe ei (n.r. copiii). Îi trăgeau ca pe sacii de gunoi, copiii se zbăteau, urlau”, a spus tatăl copiilor. Acuzaţiile par greu de crezut, însă părinţii îşi sprijină acuzaţiile prin dovezile strânse de-a lungul timpului, de la decizii judecătoreşti, la mărturii ale vecinilor din Suedia şi chiar din Norvegia.

Dezarmant pentru ei este, însă, faptul că autorităţile române nu au făcut nimic pentru a-i ajuta, deşi au trecut aproape 4 ani de când au început demersurile, legal, pentru a-şi recupera copiii furaţi. „Puţin zis mafie. Nu mi-am văzut copiii de 3 ani şi 8 luni. Normal că îmi este foarte dor de ei”, a spus mama. Părinţii au depus zeci de sesizări, până acum. „În momentul în care am aflat de caz, noi am informat autorităţile romane, respectiv ANPC din cadrul Ministerului Muncii şi Familiei, care, la rândul ei, ar trebui să fi informat MAE pentru a se purta negocierile şi discuţiile privind acest caz. Competenţa DGASPC se limitează doar în interiorul judeţului Arad”, a declarat Erika Stark, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Numai că de la Bucureşti, funcţionarii i-au păsuit mereu. Au trecut, astfel, 3 ani şi jumătate, iar autorităţile române nu au făcut absolut nimic. „Nu vreau nici să jignesc pe cineva, dar e vorba de copiii mei, suntem foarte batjocoriţi de către cei care muncesc în instituţia statului român, de multe ori mi se închide telefonul, doamna Corina Marinescu, de la Bucureşti, de la Protecţia Copilului. Eu cred că doamna Corina Marinescu încurcă treburile, crede că locul ei de muncă e o moştenire de familie şi când cer drepturile mele şi ale copiiilor mei crede că îi cer moştenirea. Nu ştiu, sincer vă spun, dacă mai îmi trăiesc copiii. Chiar nu ştiu nimic. De 3 ani şi 8 luni nu e în stare nimeni să îmi spună dacă fata mai trăieşte, mi se închid uşile. Nu se poate că noi să fim mereu oaia neagră, ei ne lovesc, ne bat, mi-au bătut soţia şi tot ei sunt victime. Îşi bat joc de noi pentru că este lipsă de bun simţ la autorităţile române şi lipsa de implicare.”, a spus Marius Rădulescu.

Marius Rădulescu are 40 de ani şi a plecat din România imediat după revoluţie, sperând într-un trai mai bun, pentru el şi familia sa. Arădeanul s-a stabilit în Norvegia, unde a muncit, cu contract, ca şofer, la diferite firme. Din 2004 însă, au început problemle, după ce autorităţile din ţara sa adoptivă l-au acuzat pe nedrept de două jafuri armate. „Când m-au acuzat, eu chiar am sunat la poliţie şi le-am spus că mă întorc şi m-au aşteptat la aeroport şi m-au târât prin aeroport ca pe un câine, m-au încătuşat din avion, se uita lumea, e foarte greu să treci prin lucrurile astea. Aici am hotărârea prin care am câştigat cazul, procesul, dar, după foarte mulţi ani”, a spus acesta.

Şocat de ceea ce i se întâmplă, bărbatul a făcut muncă de detectiv şi, după 4 ani de procese, ajutat şi de câţiva prieteni, a reuşit să îşi demonstreze nevinovăţia, aşa că avocatul său a cerut despăgubiri de 80.000 de euro, însă instanţa i-a admis doar puţin peste 12.000, aşa că arădeanul a refuzat banii. Omul a încercat să treacă peste această traumă şi să îşi continue viaţa pentru că avea 4 copii de crescut, iar al cincelea era pe drum. Băiatul de opt ani mergea la şcoală, iar fetiţele urmau să fie înscrise la grădiniţă. S-a adresat Protecţiei Copilului ca să îl ajute pentru înscrierea celor mici, dar vizitele asistenţilor sociali au devenit suspecte. „Când au văzut copiii, că am copii frumoşi, chiar unul dintre norvegieni, fetiţa avea doi anişori atunci, m-a întrebat dacă aş fi de acord să se căsătorească fetiţă cu un norvegian, eu unul am spus că ea va decide când va fi mare. Eu am rămas mişcat, m-au întrebat şi dacă doresc să îi las câteva zile la nişte norvegieni, dar am refuzat, că nu pot să îmi las copiii în alte familii”, a adăugat Rădulescu.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției