Nicolae IotcuJudeţul nostru va avea cinci noi puncte de trecere a frontierei cu Ungaria, până la finalul acestui an. Este vorba de: Grăniceri-Elek, Variaşu Mic – Dombegzhaz-Kisvarjas, Zerind-Demesmajor, Nădlac-Csanadpalota şi Pecica-Battonya. Punctele de trecere se vor deschide permanent, întrucât, atât administraţia judeţeană, cât şi primăriile au derulat proiecte pe fonduri transforntaliere.

„Este vorba despre deschiderea permanentă a acestor puncte de trecere a frontierei, în condiţiile în care, atât Consiliul Judeţean Arad, cât şi primăriile din aceste localităţi de graniţă au demarat proiecte de dezvoltare a infrastructurii rutiere, prin  Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, finanţat în cadrul obiectivului Cooperare Teritorială Europeană”, a precizat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Nicolae Ioţcu a mai spus că, în prezent, documentul prin care se prevede deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei pe zona de vest a României este în lucru. „Aradul va beneficia de cinci noi puncte de trecere a frontierei cu Ungaria şi aceasta datorită faptului că noi am finalizat două drumuri transfrontaliere din bani europeni, este vorba despre drumurile Grăniceri-Elek şi  Variaşu Mic – Dombegzhaz-Kisvarjas, iar administraţiile locale, Zerind, Pecica şi Nădlac au obţinut bani din fonduri europene care le-au permis să înceapă lucrări de modernizare a acestor drumuri care fac legătura cu Ungaria. Cred că la finalul acestui an, în urma semnării unui memorandum între Guvernul României şi cel maghiar, Aradul va beneficia de cinci noi puncte de trecere a frontierei,  ceea ce este un beneficiu pentru comunităţile atât din România, cât şi din Ungaria”,  a mai precizat Nicolae Ioţcu.

Absorbţie maximă pe proiecte

De menţionat că, Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 a fost orientat pe cooperarea de graniţă dintre România şi Ungaria, prin implementarea unor proiecte în domenii precum îmbunătăţirea transportului transfrontalier, îmbunătăţirea comunicaţiilor transfrontaliere, protecţia mediului, cooperarea transfrontalieră în afaceri.

Preşedintele Consiliului Judeţean a mai spus că, pe proiecte transfrontaliere, Aradul a obţinut până acum, finanţări pe mai multe domenii, dar cu predilecţie pe infrastructură şi sănătate. „Ne dorim cât mai multe treceri de frontieră cu Ungaria, care vor asigura o legătură cât mai bună între locuitorii din judeţul Arad şi judeţele Bekes şi Csongrad din Ungaria. Între România şi Ungaria există o trecere de frontieră la fiecare 25 de kilometri. Între Franţa şi Belgia, de exemplu, există câte una la fiecare 1,5 kilometri. Sperăm, ca o dată cu intrarea României în Schengen, să ne apropiem şi noi de această cifră. Pentru că acest lucru nu poate duce decât la o mai bună cunoaştere, la o mai bună înţelegere şi colaborare în toate domeniile. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai repede“ a conchis Nicolae Ioţcu, preşedintele Consilului Judeţean.

Recomandările redacției