De câteva luni încoace, partidul lui Tăriceanu, ALDE, este într-o degringolandă totală, exclusiv din cauza liderului, care parcă nu mai ştie pe ce lume trăieşte. Deciziile sale au devenit absolut de neînţeles, inclusiv de către membrii conducerii centrale, care, de fapt, nu există decât pe hârtie, pentru că doar Tăriceanu decide ce se întâmplă cu partidul. Să recapitulăm: pentru că se temea de anatema menţinerii la putere a PSD, inclusiv pe vremea când acesta era condus de către Dragnea, Tăriceanu, fără să se consulte cu cineva, decide de unul singur că ALDE iese de la guvernare. Decizia sa a stârnit nemulţumirea oamenilor din teritoriu, care, înainte de alegeri,
s-au trezit în ipostaza de a fi eliminaţi din toate structurile locale pe care le conduceau în baza participării la guvernare. Era, teoretic, o mişcare corectă, având în vedere înverşunarea generală împotriva guvernării de stânga, dar cu posibile efecte catastrofale la alegeri, pentru că puterea par­- tidului în teritoriu consta în poziţiile ocupate de către oamenii respectivi.
Mişcarea a produs scindări inclusiv la vârf, în rândurile foştilor miniştri, în frunte cu Meleşcanu. Au urmat dezertări, partidul rămânând fără grup parlamentar la Senat. Parcă pentru a mai drege busuiocul, Tăriceanu, omul care, permanent, a tunat şi fulgerat împotriva PNL, a pus umărul la debarcarea Guvernului PSD, votând moţiunea de cenzură, precum şi instalarea Guvernului Ludovic Întâiul.  Spiritele în teritoriu s-a mai calmat, pentru că alierea cu PNL a adus rămânerea pe poziţii a oamenilor din teritoriu. Se părea că Tăriceanu şi-a călcat pe suflet, pentru salvarea partidului, dar iată că acum, după căderea Guvernului Orban
s-a apucat să negocieze iarăşi cu PSD! Pe bună dreptate, lideri importanţi ai partidului au luat foc, acuzele la adresa lui Tăriceanu curgând gârlă. Cum, adică, să te aliezi din nou cu partidul pe care l-ai abandonat acum cinci luni şi pe care l-ai trădat definitiv acum trei luni, votând instalarea unui alt guvern? Părea oarecum normal să te aşezi, în sfârşit, pe partea dreaptă a eşichierului, chiar dacă aceasta însemna să renunţi definitiv la a te mai proclama sungurul partid liberal veritabil din România, dar să te apuci să tatonezi din nou terenul în stânga este total absurd, o dis­- creditare definitivă în ochii electoratului.
Să nu fi înţeles Tăriceanu, un om politic uns cu toate alifiile acest pericol? După părerea mea, este imposibil, iar concluzia nu poate fi decât una: Tăriceanu acţionează intenţionat pentru desfiinţarea partidului, nu pentru că aşa ar vrea, ci pentru că este obligat de către cineva care îl poate trimite oricând acolo unde este Dragnea. Cel mai probabil, comanda implacabilă a Sistemului este aceea ca ALDE să se contopească, în cele din urmă, în PNL, la schimb cu libertatea lui Tăriceanu şi oferirea unor firimituri oamenilor partidului. La această oră, oameni importanţi din ALDE îi cer lui Tăriceanu să demisioneze. Mă îndoiesc că va face acest lucru, pentru că dacă nu va mai fi preşedintele partidului nu va avea cum să se achite de sarcina trasată ultimativ de către Sistem. Iar în acel moment, pielea lui nu va mai face nici doi bani!

Recomandările redacției