janeCu siguranţă că majoritatea sunt înclinaţi să creadă la vederea acestui titlu că este vorba despre un film de epocă al cărui personaj principal este chiar ce­lebra scriitoare Jane Austen. Şi bineînţeles s-ar aştepta la dezvăluiri în privinţa lecturilor şi al cercului literar pe care să-l fi frecventat celebra scriitoare. Un film doldora de discuţii filosofice şi de dezbateri pe tema teoriei literare.
Nimic mai fals. „Cercul literar Jane Austen“ descrie viaţa a şase personaje banale la prima vedere. Şase personaje contemporane, cinci femei şi un bărbat care se întalnesc pentru a discuta îndrăgitele romane ale scriitoarei brita­nice. Cele şase personaje nu sunt deloc sofisticate, iar lectura la care participă se dovedeşte pentru fiecare dintre ele a fi una terapeutică. Aşa cum în psihodramă terapia se realizează prin improvizaţia jocului dramatic, în acest film personajele se plasează în locul personajelor austiniene. Pe măsură ce înaintează cu lectura cei şase îşi dau seama că suferinţele romantice sufe­rite de Emma, domnul Darcy şi surorile Bennet nu diferă foarte mult de proprii­le lor suferinţe.
Cei şase membri ai cercului literar sunt personalităţi foarte diferite, aparţinând unor grupuri sociale eterogene – o bibliotecară Sylvia (Amy Brenneman) ajunsă la vârsta maturităţii, căruia soţul îi dezvăluie cu cinism o legătură extraconjugală, fiica lesbiană a acesteia­, Allegra, interpretată de Maggie Grace, profesoara sofisticată de franceză – Prudie, alias Emily Blunt, un tânăr cu o ocupaţie destul de incertă, Grigg ( Hugh Dancy), frumoasa Jocelyn sau Maria Bello, o celibatară matură care se îndrăgosteşte de Grigg etc. Ceea ce îi uneşte este dezamăgirea în dragoste şi lectura romanelor lui Jane Austin. Această lectură îi determină să se întâlnească regulat timp de şase luni pentru a dezbate pasaje din şase romane ale autoarei. Iniţiatoarea acestor întâlniri este Bernadette interpretată de Kathy Baker, cea care se dovedeşte a fi cea mai experimentată din grup – pe lângă participarea în trecut la alte gru­puri de lectură, Bernadette are multe căsătorii şi relaţii la activ, dar reuşeşte să îşi păstreze umorul şi optimismul în privinţa iubirii.
Diferenţele dintre memebri par a creea la început anumite animozităţi: sofisticata Prudie este scandalizată de atitudinea Allegrei, care vine la prima întâlnire doar cu lectura repovestirii romanului „Emma“ de Jane Austen şi încearcă să participe la discuţie amin­tindu-şi pasaje din filmul omonim. Dar lectura şi întâlnirile ce vor urma fac să evolueze în mod neaşteptat atât vieţile protagoniştilor cât şi relaţiile pe care aceştia le au cu cei din jur: soţul Sylviei realizează că este de fapt îndrăgostit de ea, Prudie învaţă să-l accepte pe soţul ei chiar dacă acesta crede că Austin este un oraş din Texas, Jocellyn recunoaşte sentimentele pe care le nutreşte faţă de Grigg, iar aventuriera Bernadette se recăsătoreşte.
„Cercul literar Jane Austen“ este un film realizat după romanul omonim al scriitoarei Karen Joy Fowler ale cărui scenariu şi regie sunt semnate Robin Swi­cord, o pledoarie pentru lectură, un film care dovedeşte că literatura adevărată poate fi citită pe mai multe niveluri oferind tuturor aceeaşi plăcere.

Recomandările redacției