Circa 40 de milioane de euro ar urma să fie atrași în județul nostru, pentru investiții atât în municipiu, cât și în alte câteva localități. Sunt bani pe care Aradul risca să îi piardă, fiind puse pe lista de rezervă a Programului Operațional Regional (POR) 2014 -2020. Pe ultima sută de metri, adică în ultimul an în care banii mai puteau fi accesați, printr-o hotărâre de Guvern s-a luat decizia de supracontractare a proiectelor aflate în rezervă. Asta înseamnă că, un număr de 10 proiecte din județul nostru ar urma să fie finanțate.

Mai mult, Regiunea Vest ajunge „la control“ în următoarea sesiune de finanțare. Procedurile cu greutate nu se vor mai face la București, ci în vest. Vestea de descentralizare a POR dată de conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest a fost primită cu mult entuziasm de cei de la Consiliul Județean.

Astfel, proiectul pentru realizarea Centurii de Sud-Est a municipiului, care va lega autostrada de DN7 are șanse mai mari să fie finanțat mai repede.

Reprezentanții Consiliului Județean au avut o întâlnire cu conducerea ADR Vest, reprezentată de Sorin Maxim, la care au fost prezenți primarul municipiului, Călin Bibarț, rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, Ramona Lile și primarii localităților Ineu, Curtici, Lipova, Pecica, Sebiș, Sântana, Semlac. Aceste primării au proiecte care intră pe suprafinanțare. Proiectele se referă la investiții în infrastructură rutieră, cumpărarea de tramvaie noi în municipiu, construirea de locuințe la Ineu și Lipova, modernizarea unor școli, amenajarea unor centre de orașe și a unor spații pentru petrecerea timpului liberși extinderea rețelei de apă și canalizare.

Descentralizarea POR dă control Regiunii Vest

Vizavi de descentralizarea POR și proiectele primăriilor puse pe suprafinanțare, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean a declarat:  „Începând din noul exercițiu bugetar, cel puțin nouă axe vor fi transferate de la nivelul ministerelor, către Regiunea de Vest. Asta înseamnă că vom avea autonomie, că nu vor mai fi obligate județele să aibă același tip de proiecte, că noi, beneficiarii nu vom mai fi nevoiți să mergem la București pentru tot felul de avize și în primul rând, că vom putea lua o decizie care să fie cât mai aproape de cetățean. Este ceea ce ne dorim de mulți ani. Vestea bună pentru noi este că, Guvernul României a decis supracontractarea adică să aloce mai mulți bani pentru regiunea de vest. A fost nevoie de șapte ani și de schimbarea mai multor guverne pentru a se ajunge în situația de astăzi, pe care o pot numi fericită: aprobarea de către Guvern a supracontractării tuturor proiectelor aflate în rezervă în cadrul POR pe axele prioritare 3 (3.1.C) – Eficiență energetică – Iluminat public, 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile pentru municipiile reședință de județ, 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale și 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii. La nivelul Regiunii Vest, acest lucru înseamnă că vor putea fi supracontractate în total 90 de proiecte care se aflau în rezervă, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 223,80 milioane euro. Practic, noi reușim acum să pregătim încă zece proiecte pentru orașele și comunele din județul Arad și Universitatea «Aurel Vlaicu». Este o realizare care putea fi făcută mai demult, pentru că ne dă siguranța că nu vom mai pierde fonduri europene. Să nu uităm că suntem în ultimul an pe care îl aveam la dispoziție din partea Uniunii Europene pentru a accesa fondurile și a le cheltui. Altfel se pierd banii. Este regretabil că fostele guverne, timp de șapte ani, n-au reușit să ne creeze cadrul legal pentru ca noi, administrațiile să putem să face investițiile acestea. Puteam de ani de zile să le facem pentru arădeni, dar nu am reușit“.

Practic, suprafinanțarea înseamnă că s-au depășit sumele alocate inițial pe program, dar proiectele au șanse mari la finanțare cu bani de pe alte axe sau economisiți.

„La momentul pornirii programului, valoarea regiunii a fost de la circa 643 de milioane de euro, iar în acest moment avem proiecte contractate de 800 milioane de euro și cu această supracontractare, la nivel de regiune vom ajunge la peste un miliard de euro, poate chiar spre două miliarde. S-a muncit și dacă nu existau aceste proiecte făcute, chiar cu această supracontractare nu am fi avut ce să contractăm. Regiunea are 176 la sută, iar Aradul, cu aceste proiecte ajuge la 277 de milioane de euro accesați pe toate componentele. Ne-am fi dorit ca suprafinanțarea să nu se facă atât de târziu. (…). Vizavi de decizia de descentralizare, deciziile asupra tipologiei de proiecte, asupra ghidurilor și modul de lansare se vor lua nivel regional, nu doar la agenție, ci și la nivelul consiliilor de dezvoltare regională“, a susținut Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest.

Pentru drumul Arad-Horia-Șiria nu s-au primit nici acum bani

Președintele CJA, Iustin Cionca a mai făcut alte declarații vizavi de investiții care se puteau derula, dacă nu erau impedimente:

Noi, la Arad, vă putem da un exemplu în care deciziile care se iau la București împiedică una dintre cele mai importante investiții pe drumurile județene. Nu ne putem apuca nici acum de tronsonul de drum județean Arad-Horia-Șiria, pentru care avem banii în cont. De la depunerea proiectului și până astăzi, când suntem în reevaluarea ofertelor participanților la licitație, au trecut 1184 zile. Probabil vă mai amintiți că această situație ne-a determinat la sfârșitul anului trecut să pledăm pentru schimbarea legislației în domeniu și aducerea deciziilor cât mai aproape de Consiliile Județene și de Primării, care îi reprezintă în mod direct pe cetățeni. Vă reamintesc că în decembrie 2019 am sesizat în mod public deficiența legislativă și am solicitat să fie de urgență corectată. Este pentru mine o bucurie să văd că Guvernul PNL a preluat observația din teritoriu și a hotărât Descentralizarea Programului Operațional Regional la nivelul regiunilor de dezvoltare!

Vă informez, de asemenea, că am solicitat, la București, să ni se aprobe supracontractarea pe AXA 6 privind finanțarea modernizării drumurilor județene, pentru că județul Arad are nevoie de bani pentru finalizarea șoselei de centură a municipiului, probabil una dintre cele mai consistente lucrări de acest fel din vestul țării, pentru că presupune și realizarea unei piste de biciclete, a unor sensuri giratorii, a unui pasaj peste calea ferată (care va decongestiona traficul spre și dinspre comuna Vladimirescu), a unui pod nou peste Mureș, la Fîntînele. (…)

Regret faptul că fostele guverne nu au avut înțelepciunea să permită finanțarea lucrărilor, pentru că astăzi poate deja circulam pe aceste drumuri!

Viitoarea perioadă de programare 2021-2027 înseamnă, pentru județul Arad, proiecte în infrastructura rutieră sistemul de sănătate publică, reabilitarea și a modernizarea instituțiilor de cultură, investiții în clădirile de patrimoniu. Și la acest capitol fac o paranteză: din fonduri europene modernizăm clădirea de pe B-dul Revoluției 81 și sala în care s-a discutat despre Marea Unire, în noiembrie 1918. Suntem unul dintre Consiliile Județene care s-au aplecat asupra fiecărui domeniu din paleta lor de activitate, generând reforme vizibile și investiții necesare. Am avut bani puțini de la buget, dar i-am completat, și cu sprijinul ADR, cu fonduri europene consistente.

În final, le mulțumesc partenerilor noștri de la ADR, domnului director Sorin Maxim, pentru susținerea în dezvoltarea județului Arad. Astăzi prezentăm 10 proiecte care însumează 40 milioane euro, pentru zece primării și o instituție de învățământ superior“.

Cele zece proiecte sunt:

-achiziția de încă patru tramvaie noi de capacitate mare în municipiul Arad și încă 6 vagoane de tramvai de capacitate medie;

-îmbunătățirea calității vieții populației orașului Curtici prin investiții în înființarea unei creșe și a unui centru social pentru persoane vârstnice, precum și modernizarea unei străzi;

-reabilitarea și mansardarea școlii cu clasele I-IV la Ineu, transformarea în locuințe sociale a unei foste cazarme militare, respectiv construire și dotare centru cu funcțiuni culturale și recreative 

-extindere rețele de apă-canal și modernizare drumuri, la Ineu;

-îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Lipova;

-îmbunătățirea infrastructurii educaționale, oferirea unor posibilități de petrecere a timpului liber de calitate și modernizarea infrastructurii urbane în orașul Pecica;

-îmbunătățirea calității vieții în orașul Sebiș;

-realizarea locuințelor colective sociale pe str. Unirii, în orașul Sântana, respectiv amenajarea parcului Europa;

-modernizarea, reabilitarea, dotarea și extinderea școlii generale nr. 6 din comuna Semlac; 

-reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea clădirii Corp A de pe str. Paul Chinezul nr. 10, de către Universitatea „Aurel Vlaicu”. 

 

 

 

Recomandările redacției