Ciupercă gigantică crescută în ciupercăria a doi prieteni arădeni

0
141

20150529_141927

Doi arădeni, buni prieteni şi care au o ciupercărie făcută exclusiv pentru producţie în scopul consumului propriu, au descoperit că una dintre ciuperci „a luat-o razna” şi a ajuns la un diametru de aproape un metru şi jumătate. Valentin Goronea şi Răzvan Dumitrache, „împricinaţii” cu ciupercă uriaşă în ogradă, s-au minunat şi când au măsurat-o, şi când au cântărit-o, pentru că ciuperca gigantică „trăgea” la cântar aproximativ 4 kilograme, adică ajungea să se gătească din ea pentru toată uliţa.

Ciuperca uriaşă este din specia pleurotus şi a ajuns la 1,30 m diametru şi aproape 4 kilograme în doar 10 zile. Măsurată cu exactitate, ciuperca a avut 30 cm înălţime, 1,30 m diametru şi 3,9 kilograme.

Vestea că cei doi prieteni au o ciupercă atât de mare a ajuns repede la urechile vecinilor, care au năvălit să vadă „obiectul” şi să se fotografieze cu „minunăţia”. „N-am văzut în viaţa mea aşa ceva, nici n-am crezut că poate creşte la asemenea dimensiuni. Am mai văzut la juma’ de kilogram, la un sfert, dar aşa… E unic în Arad sau poate în ţară. De-aici faci sarmale pentru o stradă întreagă!”, zice nea Sandu, vecin cu norocoşii proprietari de „ciupercă record”.

Valentin Goronea şi Răzvan Dumitrache pun dezvoltarea extraordinară a ciupercii pe seama relaţiei lor apropiate şi fără nici o umbră de ascunziş. „Că ne înţelegem bine, de-aia a crescut aşa de mare. I-am dat aer curat şi apă multă, fără chimicale.”, spune unul dintre ei.

Ciuperca uriaşă de la Arad a fost planificată pentru a fi gătită înainte de sărbătoarea Rusaliilor. „Proprietarii” cred că din ea s-ar putea sătura toţi vecinii de pe uliţă. „Să crească mare, să intrăm în cartea recordurilor! O sacrificam sâmbătă: facem sarmale de post.”, zice unul dintre prieteni. „Îs foarte sănătoase ciupercile, cum or fi: pane, omletă sau tocăniţă. Să pună carne? Cum să… La aşa ceva nu! Asta e carnea: ciuperca! Îţi baţi joc de carne dacă pui la aşa minunăţie, că asta e minunăţie, nu alta!”, spune un vecin venit să vadă „minunea”.

Interesant este că ciuperca uriaşă a crescut în gospodăria arădeanului care a mai ajuns faimos o dată, anul trecut, fiindcă a avut doi dintre cei mai mari porci din România, unul dintre ei având… 450 de kilograme!

Cristian Cotuna

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.