Ciupercile culese din pădure fac din nou victime, în ultimele zile, nu mai puțin de 24 de arădeni ajungând să fie internați în spital. În aceste condiții, medicii specialiști din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad trag un semnal de alarmă în privința numărului tot mai mare de cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu care au ajuns să se confrunte.
„Un număr de 24 de persoane dintre care doi minori au ajuns pe parcursul a șapte zile la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, suferind de intoxicație acută cu ciuperci culese din pădure. Principalele simptome în cazul intoxicației cu ciuperci sunt: digestive – grețuri, diaree, vărsături, respectiv neurologice – vertij, halucinații vizuale sau tulburări de echilibru. Pentru prevenirea intoxicațiilor, specialiștii recomandă  populației să evite consumul ciupercilor culese din pădure sau provenite de la persoane neautorizate să le comercializeze deoarece urmările pot fi deosebit de grave. În cazul apariției simptomelor de intoxicație cu ciuperci se recomandă prezentarea de urgență la spital”, susțin reprezentanții Spitalului Județean.
Rata deceselor ajunge până la 50%
De-a lungul timpului, Direcţia de Sănătate Publică Arad a atras de nenumărate ori atenția asupra pericolului mortal pe care îl reprezintă ciupercile culese de pe câmp și din pădure. Asta, în condițiile în care,  acestea pot produce intoxicaţii grave, care survin din ce în ce mai fracvent din cauza lipsei de cunoştinţe ale culegătorului, a mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură. De menționat că substanţele toxice nu sunt anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, dar nici prin preparare termică, congelare sau conservare. În plus, nu există niciun antidot împotriva lor, tratamentul rezumându-se, potrivit medicilor, la combaterea simptomelor. Potrivit medicilor, în cazul intoxicație cu ciuperci, rata deceselor variază între 20% și chiar 50% în cazul în care este vorba de pacienți cu vârste mai mici de zece ani.
(L.Ș.)

Recomandările redacției