colaborare turci

Sistemul medical arădean va prelua din experienţa specialiştilor turci. În baza unui protocol de colaborare, deja oficial încheiat, la Arad s-ar putea derula un plan de screening pentru depistarea cazurilor de copii care prezintă malformații cardiace la naștere. De asemenea, medici arădeni se vor putea perfecţiona profesional într-o instituţie medicală prestigioasă, din Turcia.

Consiliul Județean Arad, Universitatea de Vest  „Vasile Goldiș” și Spitalul Clinic Județean de Urgență au încheiat, astăzi, un acord de parteneriat cu Spitalul Universitar Medipol Mega din Istanbul, una din cele mai importante instituții medicale din lume. Protocolul de colaborare stipulează organizarea unor activități de instruire practică a studenților de la „Vasile Goldiș” în cadrul Spitalului Medipol Mega din Istanbul. De asemenea, va avea loc un schimb de experiență profesională a cadrelor didactice și a cadrelor medicale. Acordul este unul preliminar și are ca scop să prefesionalizeze cadrele medicale și să modernizeze aparatura medicală a Spitalului Județean.

Detalii legate de protocolul de colaborare au fost prezentate în cadrul unei conferinţe, organizate la CJA. „Am preluat sistemul medical când nu existau doritori, iar unităţile aveau datorii de 27,3 milioane de lei. Arădenii trebuie să fie asiguraţi că vom continua investiţiile în sistemul medical în viitor. Înainte de reabilitarea termică, de zugrăvirea unor saloane sau schimbarea unor paturi, eu cred că pregătirea profesională și aparatura medicală sunt elementele esențiale ale performanței în domeniul medical. Anul acesta este un an important pentru sănătate. Anual, se nasc peste 150 de copii cu malformații, care nu pot fi detectate cu aparatura actuală. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate infantilă. Nu este o situația mult diferită de media națională, dar avem o problemă, pe care putem s-o rezolvăm. Am încheiat parteneriatul cu Medipol Mega tocmai pentru acest scop. Medipol Mega este o instituție medicală de top la nivel mondial. Colaborarea cu Spitalul Județean ne onorează și ne obligă. Colaborarea noastră va începe cu un proces de profesionalizare a personalului medical, includerea specialiștilor noștri în proiecte de cercetare științifică – cu finanțare europeană, realizarea unor intervenții medicale și va continua cu achiziționarea de aparatură medicală performantă. Acesta este motivul pentru care am implicat, în acest parteneriat, și Universitatea de Vest «Vasile Goldiș». Parteneriatul cu Medipol Mega continuă seria de investiții în zona neonatologiei și pediatriei, pe care le-am început la secția de pediatrie. Știu că sunt mulți părinți, care reclamă condițiile precare actuale ale secției. Credeți-mă, știu mai bine decât oricine că așa este, însă lucrurile vor fi schimbate“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu.

Planuri de investiţii la pediatrie

Conducerea administraţiei a anunţat că a fost depus deja un proiect european, cu o valoare de 3,4 milioane de euro, pentru modernizarea secției de pediatrie. Colaborarea cu Medipol Mega va completa acest proiect. „Am toate motivele să fiu optimist că, în curând, copiii nou-născuți și mamele lor se vor bucura de cele mai bune servicii medicale la ei acasă, în Arad. Arădenii vor avea parte de servicii medicale performante acasă și nu vor mai trebui să cheltuiască bani și timp pentru a merge la spitalele din Timișoara sau din București”, a mai spus şeful CJA.

În cadrul proiectului este urmărită achiziţionarea unui ecocardiograf, pentru depistarea malformațiilor cardiace. Directorul internațional de marketing al Medipol University, Uygar Ustün a vorbit despre direcţiile colaborării, atât pe linie de depistarea bolilor cardiace la copii, cât şi pe linie de educaţie: „Am vizitat mai multe județe din România. Am avut oportunitatea de a-l cunoaște pe domnul președinte Nicolae Ioțcu. Am aflat că investește foarte mult în sănătatea din Arad. Mi-au plăcut foarte mult proiectele care se desfășoară în județul Arad și am vrut să contribuim și noi la procesul de amelioare a sănătății în județul Arad. Având în vedere că anomaliile cardio-vasculare pediatrice au o incidență mare, am dorit să pornim o colaborare în acest domeniu. Am vizitat și spitalele din județ, am fost și la Universitatea de Medicină. Am pornit deja o colaborare prin bursele Erasmus. Domeniile în care am gândit că putem colabora sunt trainingul mediciilor și al altor cadre de sănătate, telemedicină, înființarea unei colaborări în domeniul telemedicinii între cele două spitale. Dacă am putea să fim un contributor la investițiile de sănătate din județ, suntem pregătiți. Credem că domnul președinte Nicolae Ioțcu este o șansă pentru județul Arad pentru că este foarte conștient de probleme și acționează repede”.

Colaborare universitară

Medipol Group este cel mai mare grup de sănătate din Turcia, având în spate investiții majore în infrastructură medicală și cercetare. Toate spitalele Medipol sunt universitare. Din cele șapte spitale ale grupului, Mega este cel mai mare spital particular din Turcia. În cadrul conferinţei, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Coralia Cotoraci a declarat că rolul universității este de a forma specialiști, pe care să îi putem recunoaște internațional. Schimburile de experienţă cu Medipol Mega vor îmbunătăți performanța facultății.

Recomandările redacției