cjaBugetul judeţului a prins contur, iar cifrele avansate în proiect sunt ceva mai mici decât cele de anul trecut. Aradul va dispune în acest an de un buget de investiţii ceva mai mic decât cel de anul trecut, potrivit celor din conducerea administraţiei.
Administraţia judeţeană a schiţat repede fondurile de care dispune în acest an, chiar dacă se mai lucrează încă la cum vor fi repartizate acestea. Potrivit proiectului de buget, veniturile pe acest an se ridică la 182.850.000 de lei, iar cheltuielile, la 212.200.000 de lei. Reprezentanţii CJA spun că diferenţa dintre venituri şi cât se va putea cheltui în 2014 va fi acoperită din bani econo­misiţi anul trecut. Este vorba de un excedent bugetar de 29,3 milioane de lei. De asemenea, reprezentanţii administraţiei mai spun că, la buget se vor mai adăuga unele sume destinate unor proiecte cu finanţare externă.
Anul trecut, bugetul judeţului, votat cu o întârziere record abia la finalul lunii martie, pe fondul situaţiei de la nivel naţional se ridica la 250 de milioane de lei, deci mai mare decât cel de anul acesta.
Trecând la defalcare trebuie spus că veniturile proprii totalizează peste 84,7 milioane de lei. Cât priveşte sume de la bugetul de stat, aproape 71,5 milioane de lei din buget provin din impozite pe venituri şi profituri. Din această sumă, peste 50,1 milioane de lei sunt cote defalcate din impozitul pe venit şi 21,3 de milioane, sume din cote defalcate, pentru echilibrarea bugetelor locale. Mai departe, sumele defalcate din TVA se ridică la 57,6 milioane de lei. Astfel, din sumele defalcate din TVA, pentru drumuri este o sumă de 5 milioane de lei, iar pentru echilibrarea bugetelor locale, 9,87 milioane de lei. Resurse s-au mai adus din venituri din proprietate, de peste 9,2 milioane de lei.
Trecând la cheltuieli, trebuie spus că, peste 5,3 milioane de lei a rezervat CJA pentru dobânzile pe care le are de plătit pentru împrumutul intern contractat. La învăţământ se vor duce peste 27, 2 milioane de lei, numai cheltuielile cu personalul ridicându-se la peste 13,8 milioane de lei. Pentru capitolul „sănătate“, s-au rezervat 8,1 milioane de lei, din care, peste 5,7 milioane de lei, pentru dezvoltare. De asemenea, capitolul „Transporturi“ însumează aproape 30 de milioane de lei.
Cheltuieli sociale mari
Sume mari se regăsesc însă la segmentul de asigurări şi asistenţă socială, unde în buget este prevăzută suma de 80,2 de milioane de lei. Numai finanţarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap din judeţ, cu fonduri de la stat presupune un fond de aproape 40 de milioane de lei, pe tot anul.
Cu personalul administraţiei se vor cheltui peste nouă milioane de lei, iar pentru bunuri şi servicii au fost puşi de o parte 5,6 milioane de lei.
Demn de menţionat că, acum doi ani, veniturile totale ale administraţiei judeţului se ridicau la 279,3 milioane de lei, cheltuielile fiind stabilite la peste 292 de milioane de lei. Reprezentanţii CJA spun că, resursele destinate investiţiilor în acest an vor fi mai mici decât acum un an, deoarece, administraţia trebuie să acopere parte din cheltuielile sociale din judeţ. „Bugetul este asemănător cu cel de anul trecut, însă, dacă ne referim la partea bugetului de investiţii pentru judeţ, aceasta este mai mică ca anul trecut. Va trebui să acoperim o parte substanţială din cheltuielile sociale. Prin Ordonanța de Guvern 103, Guvernul obligă consiliile județene și primăriile să asi­gure minim 25 la sută din resursele financiare pentru persoanele cu han­­dicap, ceea ce ne afectează“, a spus Cristian Drăgan, administratorul public al Consiliului Judeţean.

Recomandările redacției