deseuriDeşeurile scot încă aproape un milion de lei din bugetul judeţului, administraţia judeţeană aprobând alocarea la ultima rectificare bugetară. Şi asta pentru că, lucrările la mega-proiectul de gestionare a deşeurilor sunt reluate.

Aleşii judeţului au aprobat mai multe majorări pe capitol, la ultima rectificare de buget, în şedinţa de la începutul acestei luni. Capitolul „autorităţi publice“ – activitate proprie a fost majorat cu 1.020.000 de lei. Din alocare, cei mai mulţi bani merg la deşeuri, pentru reluarea lucărilor pe masterplan. Este vorba de o sumă de 971.000 de lei.

Pe proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide“, lucrări au fost suspendate în urma litigiului dintre Consiliul Judeţean şi compania Confort SA, a controversatului om de afaceri, Georgică Cornu. Societatea nu şi-a îndeplinit condiţiile contractuale şi a suspendat lucrările în vara anului 2012. Constructorii au executat doar aproximativ 60 la sută din lucrări, nefiind finalizată nici închiderea depozitelor neconforme şi cu atât mai puţin construcţia staţiilor de sortare, transfer şi compostare. Pentru că lucrările au fost decontate procentual, Consiliul Judeţean a apelat la experţi tehnici, pentru stabilirea unei situaţii exacte pe proiect. Lucrările rămase de executat, în procent de aproximativ 40 la sută vor costa 28,2 milioane de lei, fonduri ce urmează să provină din bugetul proiectului, dar şi din bugetul judeţului. Masterplanul pe deşeuri – „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Arad“, are o valoare totală de 122 de milioane de lei şi a fost cofinanţat din bani europeni, prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Sume mai mici au fost alocate şi pentru alte proiecte, precum „Sistem Informatic pentru Gestionarea Registrului Agricol Electronic in Judetul Arad”, care a primit 25.000 de lei. Proiectul a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Arad, în parteneriat cu 15 primării din judeţ şi a fost selectat spre finanţare prin Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE). Primăriile cuprinse în acest proiect sunt Ineu, Nădlac, Pâncota, Pecica, Sebiş, Apateu, Cermei, Covăsânţ, Fântânele, Pilu, Secusigiu, Semlac, Şepreuş, Şicula şi Şiria. Registrul Agricol electronic vizează depăşirea simplei digitalizări a documentelor și vizează redefinirea a proceselor şi procedurilor.

De asemenea, la ultima rectificare, autorităţile au mai alocat bani pentru proiectarea unor lucrări de peisagistică la secţia TBC a Spitalului Judeţean Arad.

Din 50.000 de lei se vor ţine cursuri de perfecţionare profesională a consilierilor judeţeni.

Recomandările redacției