centruUn proiect ambiţios în domeniul medical, însă foarte costisitor este pe cale să prindă contur. Consiliul Judeţean caută soluţii pentru construirea unui centru de radioterapie în incinta Spitalului Clinic Judeţean Arad, realizarea şi dotarea acestuia implicând o investiţie de peste 34,7 milioane de lei. Mii de bolnavi de cancer s-ar putea trata în viiitor în acest centru, fără a mai fi nevoiţi să apeleze la alte unităţi spitaliceşti din ţară. Autorităţile au făcut deja un studiu de oportunitate pentru a vedea cum pot demara investiţia, de unde bani şi în ce condiţii poate fi realizată. Studiul de oportunitate arată în cifre şi cât de necesar este centrul de radioterapie, nu doar pentru Arad, cât pentru întreaga regiune. În 2012, judeţul Arad ocupa primul loc din ţară în ceea ce priveste incidenţa bolii de cancer.
La iniţiativa Consiliului Judeţean a fost deja realizat atât un studiu de oportunitate pentru centrul de radiote­rapie ce ar urma să funcţioneze în in­cinta Spitalului Judeţean, cât şi un studiu de fezabilitate, pentru construcţia propriu-zisă.
În evidentele oncologice din judetul Arad figurează aproape 17.000 de bolnavi. „Singurul aparat de radioterapie existent, o instalatie cu ortovoltaj nu functionează, fiind într-o stare depăşită şi făra aviz de functionare de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Chiar şi în perioada de funcţionare aparatul deservea un număr foarte limitat de pacienţi şi de patologii. În Regiunea Vest, singurul centru de radioterapie care mai functionează se află la Timişoara. (…) Lo­cu­itorii județului Arad, bolnavi de cancer care au nevoie de radioterapie, sunt nevoiţi în prezent să apeleze la spitalele din alte judeţe, acolo unde sunt trecuți timp de luni de zile pe liste de asteptare“, se arată în studiul de oportunitate realizat deja.
Cu alte cuvinte, necesitatea centrului de radioterapie, dotat cu aparatură nouă nu poate fi contestată. Pentru mii de bolnavi, deschiderea centrului ar fi vitală, însă, pentru autorităţi, asigurarea resurselor financiare este o pro­blemă.
Soluţia – un investitor privat
Aleşii judeţului au studiat mai multe oportunităţi pentru deschiderea centrului şi anume: parteneriatul pu­blic-privat, concesiunea de lucrări, contractul de leasing, contractul de închi­- riere, asociere in participaţiune şi contractul de delegare de gestiune. Po­trivit documentaţiilor Consiliului Jude­- ţean procedura aleasă a fost concesi­unea de teren.
Astfel, un investitor privat ar urma să deruleze investiţia în incinta spitalului. În acest fel, administraţia garanţia ca serviciul nou creat, la tarife decontate de casa de sănătate va fi menţinut pe termen lung. Autorităţile au găsit deja un investitor privat interesat de realizarea unei asemenea investiţii în regiune. Reprezentanţii companiei do­resc ca poziţionarea clădirii să fie în strânsă legătură cu serviciile medicale existente în municipiu, astfel că, repre­zentanţii CJA au fost de acord.
Pentru amplasamentul construcţiei centrului se iau în calcul două variante, terenul necesar urmând să aibă o supra­faţă de 1.000 de metri pătraţi. Construcţia centrului ar urma să aducă o serie de beneficii atât pe planul sănă­tăţii, cât şi pe cel social, prin asigurarea de locuri de muncă pentru personal me­dical. Proiectul de hotărâre privind concesionarea terenului pentru construcţia centrului de radioterapie va fi supus aprobării la finalul acestei săptămâni.

Recomandările redacției