După săptămâni de așteptare, primăriile din județ își primesc în sfârșit banii de la administrația județeană. Consiliul Județean poate împărți fondurile destinate primăriilor de orașe și comune, întrucât, după clarificările făcute pe marginea bugetului național au ajuns și banii în teritoriu. Banii „de cârpeală“ cum îi numește conducerea CJA nu s-au împărțit oricum, ci cu scandal și amenințări între consilierii puterii și cei ai opoziției.

Ca administrațiile locale să își poată încropi bugetele, Consiliul Județean a supus mai repede aprobării, proiectele ce vizează repartizarea banilor în județ și anume, vineri, 22 martie. După acuze, replici acide și voturi „împotrivă“, proiectele destinate bugetelor primăriilor au fost aprobate.

În cifre, Consiliul Judeţean Arad a repartizat 299 milioane de lei reprezentând 17,5%  din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019 şi sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale în vederea asigurării bugetelor de funcționare pe anul în curs.

CJA a alocat pentru drumurile judeţene alte 10,9 milioane de lei. De asemenea, circa 28,4 de milioane de lei au fost repartizați pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi infrastructură care necesită cofinanţare la primării din judeţ. Trebuie menționat că, deocamdată, bugetul propriu al CJA nu a fost supus votului, însă împărțirea banilor la primării a fost prioritară.

CJA – acuzat de discriminare

Consilierii PSD au acuzat conducerea CJA că a împărțit banii discriminant, pe criterii politice, administrațiilor locale. În această ședință, vocea opoziției a fost consilierul Petru Moț: „Vă întreb dacă suntem într-un cadru legal. Noi am primit propunerile de alocări cu 20 de minute înainte de şedinţă. Nu am reuşit să le citim cum trebuie. Ce să mai vorbim de formulat amendamente. Nu le-am putut studia bine”.

„Pe dumneavoastră nu vă interesează cu adevărat bugetul, pentru că dacă vă interesa vă plângeați încă de anul trecut. Sunteți conștient că ordonatorii de credite nu pot să facă niciun proiect în țară, pentru că nu avem buget?! Nu putem semna niciun contract de finanțare pe fonduri europene, pentru că nu este buget. Deci dumneavoastră ne certați pentru că ne grăbim să dăm bugete la primării?!“, i-a răspuns președintele CJA, Iustin Cionca.

Consilierul a continuat să explice că în opinia opoziției nu a existat răgaz pentru studierea documentelor cu sumele pentru primării. „Nu știu ce ați avut de studiat. Trebuia să studiați de când s-a publicat Legea Bugetului“, i-a răspuns Iustin Cionca.

Petru Moț, cel care se pare a avut responsabilitatea de a reprezenta tabăra opusă în această ședință a lansat apoi o amenințare cu protest, în contextul nemulțumirilor vizavi de împărțeala banilor. A urmat un val e acuze și replici acide, fiind invocată… moralitatea. „Ni se pare că această împărțire s-a făcut complet discriminatoriu, incorect și imoral, întrucât unele comunități locale sunt discriminate de Consiliul Județean. Anul trecut foloseați des sintagma «Guvernul a furat bani de la Arad». Acum vă spunem noi: CJA fură bani de la comunități locale! Nu mi se pare normal ca un oraș ca Chișineu-Criș, care de ani de zile nu primește mai nimic, să primească și acum o sumă infima, în timp ce, alte orașe să primească sume mari, de ordinul milioanelor. La fel este și în cazul comunităților mici. În mod abuziv, în mod arbitrar se alocă sume de bani, pe criterii ce nu ni se fac cunoscute. Nu ne-am putut consulta pe marginea documentelor. (…)Nu știu dacă mai putem accepta aceste chestiuni și ne gândim foarte serios să luăm atitudine. Luăm în calcul o formă de protest, pe care o discutăm în cadrul grupului“, a spus consilierul Moț.

De ce nu se întorc banii

În plin scandal a intervenit și vicepreședintele Sergiu Bîlcea: „Cel mai important oraș este municipiul. Pentru a doua oară consecutiv, municipiul are 0 la ce înseamnă cote defalcate din TVA, deși este unul dintre primele cinci orașe din România care cotizează la bugetul național. Domnule consilier…vizavi de Chișineu-Criș, vreau să vă reamintesc că de 30 de ani, acestei localități i se promite o centură. CJA este în prezent în așteptarea semnalului semnării contractului transfrontalier care va asigura măcar o legătură între Socodor și Nădab. Dar pentru dezvoltarea acestui oraș, un proiect national de centură pe acel drum national nu există. Orașului despre care vorbiți tot Consiliul Județean îi va asigura o centură“.

„Am vrea ca sumele să fie repartizate în mod correct, după proiectele pe care administrațiile le au. Noi vom vota împotriva proiectului de hotărâre, desi știm că trece. Ne-ați demonstrat matematic asta în repetate rânduri“, a continuat consilierul Petru Moț.

A urmat o nouă intervenție a președintelui Iustin Cionca. „Sunt revoltat și eu ca dvs, domnule Moț, pentru că acest oraș, alături de municipiu nu a primit niciun leu din TVA, de la Guvern. Sunteți revoltați că nu primește de la noi câteva mii de euro, că atât am ajuns noi, CJA să mai împărțim în județ, dar nu sunteți revoltat că nu au venit de la Guvern. Gândiți-vă cât se colectează din TVA și să ți se întoarcă 0…da, este revoltător!“

Mai apoi, Iustin Cionca a explicat că Primăria Chișineu-Criș ar fi putut accesa bani europeni, dar nu a făcut-o. „Ca să nu facem ca și Guvernul, să dăm 0, am ales să-i dăm bani pentru acoperirea gropii de gunoi, desi mă îndoiesc că va reuși, întrucât este parte dintr-un proiect european. Pentru apă-canal sunt revoltat că poate cere bani (n.a Primăria Chișineu-Criș), când ne-am rugat de primar să intre în programul POS Mediu, alături de alte orașe, unde finanțările au fost de 98 la sută, cu 2 la sută cofinanțare. Cum să ceri din banii județului 100 la sută, când ai putut accesa fonduri europene?!a spus Iustin Cionca.

În scandal a intervenit și consilierul Alin Pop (PSD), în momentul în care s-a atins subiectul fondurilor disponibile pe Programul National de Dezvoltare Locală. Conducerea CJA susține că acest program ar trebui luat în calcul numai dacă nu pot fi accesate fonduri europene.

„Nu sunteți de acord nici cu finanțările la drumuri prin PNDL al Guvernului, dle președinte?!, a spus consilierul Alin Pop.

„Nu sunt de acord să depui un proiect pe PNDL dacă ai șansa pe fonduri europene, pe alt program“, i-a răspuns Iustin Cionca.

Propunere pentru sume egale

Consilierul Petru Moţ a propus un amendament: „Propun ca atât în cazul orașelor cât și a comunelor, sumele care s-au alocat să fie adunate într-o sumă, să se împartă în mod egal și să se facă alocări în ordinea solicitărilor depuse, în funcție de ce sumă rezultă“. Amendamentul acestuia nu a trecut.

„Noi nu am putut face decât să împărțim sărăcia – aproape două milioane de euro pentru 1.200 de kilometri, într-un an. Trebuie să vedeți cât au primit alte județe. Am propus ca drumurile județene să fie prioritate, abia apoi drumurile comunale. Pentru cele comunale mai există varianta prin AFIR – fonduri nerambursabile“, a precizat Iustin Cionca.

„Am văzut că la baza propunerii dvs să nu se aloce bani pentru drumuri comunale s-a făcut o analiză tehnică. Și la Guvern s-a făcut o analiză și astfel s-a făcut repartizarea pe județe. Nu luați concluzia că Guvernul a avut ceva cu Aradul!“, i-a răspuns consilierul Petru Moț.

„Sumele distribuite de Consiliul Judeţean Arad au ajuns la primăriile care au venit să își susţină proiectele de dezvoltare. Le sprijinim în limita posibilităţilor. Consilierii judeţeni PSD au votat împotriva alocării banilor pentru cele 189 de proiecte ale primăriilor din judeţ. I-am invitat să mergem împreună la Bucureşti, să cerem bani mai mulţi pentru Arad, banii care li se cuvin arădenilor“, a conchis președintele CJA, Iustin Cionca în fialul ședinței.

Vom reveni cu amănunte privind finanțările primite de primării, într-un alt articol.

Recomandările redacției