Asistența medicală în regim ambulatoriu – adică fără internare, este o problemă la nivel de municipiu și județ. Spitalul Județean și secțiile acestuia sunt aglomerate întotdeauna, arădenii încercând să se trateze așa, fără să plătească, cu bilet de trimitere de la medicul de familie. De asemenea, mulți pacienți vin trimiși de la medicii specialiști, pe alte secții.

Astfel, eficientizarea serviciilor medicale asigurate în regim ambulatoriu – cu atât cu cât și serviciile de spitalizare sunt agglomerate ar trebui să fie o prioritate.

În cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean de la finele săptămânii trecute a fost aprobat proiectul ,,Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populaţia judeţului Arad”. Cu alte cuvinte, cei de la CJA vor să primească fonduri europene pentru a eficientiza asistența medicală în regim ambulatoriu. Dacă ca proiectul va fi finanțat vor primi peste 13,74 milioane de lei.

„Acest proiect de accesibilizare a serviciilor medicale în ambulatoriu face parte din strategia noastră de realizare a unui spital mai eficient, de asigurare a unor servicii medicale mai eficiente”, a spus Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Acest proiect va fi depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, în parteneriat, cu lider de proiect Ministerul Sănătăţii, iar ca parteneri Consiliul Judeţean Arad, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi Spitalul Orăşenesc Ineu. Consiliul Judeţean va beneficia de 8.885.127,78 lei, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă de 4.810.080,45 lei, iar Spitalul din Ineu de 45.909,00 lei. Sumele sunt destinate pentru modernizarea Ambulatoriului (CJA), respectiv pentru echipamente medicale (cele două spitale).

Aleșii județului au aprobat contribuţia proprie a Consiliului Judeţean, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât şi contribuţia de 2 la sută din valoarea eligibilă a proiectului: 177.702,57 lei.

Recomandările redacției