infectioaseNoi schimbări de destinaţie locativă în sistemul medical arădean urmează să se facă în viitorul apropiat. Clădirea fostei Policlinici CFR urmează să fie transformată în Secţie de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, unitate care, în prezent este într-o stare deplorabilă. Schimbarea de administrare a imobilului este o noutate dar demersurile se fac rapid. Aleşii judeţului urmează să îşi exprime chiar în şedinţa de mâine votul vizavi de un proiect de hotărâre ce face referire la această clădire.

Consiliului Judeţean Arad urmează să îi fie transferată în administrare clădirea fostei Policlinici CFR, una dintre cele mai vechi policlinici arădene. Administraţia trebuie să aprobe un proiect de hotărâre privind transferul din domeniul public al Statului Român reprezentat prin Ministerul Transporturilor şi din administrarea Spitalului Universitar CF Timişoara, în domeniul public al Judeţului Arad şi în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a imobilului situat în municipiul Arad, Bulevardul Vasile Milea nr. 47. Transferul clădirii se face la nici jumătate de an de la închiderea Policlinicii CFR, din decizia conducerii Spitalului Clinic Căi Ferate Timişoara. În urma OUG 8/ 2013, unităţile din subordinea Ministerului Transporturilor au trecut la Ministerul Sănătăţii, serviciile de Siguranţa Circulaţiei fiind bugetate de Ministerul Transporturilor până la sfârşitul anului 2013. Activitatea acesteia a fost suspendată din lipsa finanţării de anul acesta. Policlinica mai putea funcţiona decât dacă obţinea acreditarea Ministerului Transporturilor însă, pe fondul personalului medical insuficient, acreditarea nu a fost posibilă. Demn de menţionat că, policlnica a fost desfiinţată la doar câteva zile după obţinerea autorizaţie de funcţionare.

Totuşi, imobilului i-a fost găsită o destinaţie importantă – Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, aflată într-o stare avansată de degradare şi lipsită total de investiţii. Deşi extreme de avariată, reabilitarea acesteia nu a fost posibilă, întrucât terenul şi parte din clădiri sunt revendicate de fostul proprietar. Aici a funcţionat Casa Germană şi mai apoi s-a transformat în spital. Corpul nou de clădire a fost construit acum mai bine de 50 de ani. Secţia de boli infecţioase are 45 de paturi, 40 dintre acestea fiind ocupate, în medie, zilnic.

Autorităţile căutau de câţiva ani o soluţie pentru această secţie, însă construirea uneia noi – o variantă costisitoare – a rămas doar în fază de idee.

Amenajarea şi modernizarea noii clădiri pentru Secţia de Boli Infecţioase va putea fi posibilă dacă imobilul este în administrarea Consiliului Judeţean.

Recomandările redacției