Odinioară, Aradul își merita renumele de mica Vienă, însă acum, clădirile vechi care ar trebui să-i păstreze cu cinste istoria sunt din ce în ce mai degradate. 

Aradul este complex ca arhitectură, zeci clădiri ridicate în urmă cu peste un secol sunt mărturie pentru istoricul bogat al orașului. Fiecare clădire poartă însemnele perioadelor în care au fost construite, precum și ale modului arhitectural din timpurile apuse. Mare parte din clădirile vechi din Arad sunt în ruină, iar aspectul orașului este tot mai știrbit.

„Atenție, cade tencuiala“ devine clișeu, o averizare care ajunge să nu mai surprindă pe nimeni. Toată lumea o ia ca atare, însă starea avansată de degradare a clădirilor nu mai miră. Nu de alta, dar arădenii s-au obișnuit să facă slalom când e vorba de clădiri vechi, cu sau fără atenționare.

Situația clădirilor vechi care se degradează și pun în pericol vieți omenești escaladează. Aproape zilnic cade tencuiala, se despind ornamentele și chiar bucăți mai mari din clădirile vechi. Străzile cu „clădiri pericol“ sunt cunoscute deja de arădeni. Exemple sunt strada Nicolae Bălcescu, strada Mețianu, Vasile Milea și Bulevardul Revoluției.

Recent, chiar pe Vasile Milea, câțiva arădeni au avut parte de „senzații tari“, când tencuiala de pe o clădire, aflată vis-a vis de Tribunal s-a desprins. „De data asta am avut noroc. Nu mi-a căzut tencuiala în cap, dar era cât pe ce! A căzut în fața mea, pe lângă alți trecători. Nu se știe niciodată când te pândește ghinionul. Sunt clădiri încărcate de istorie și este mare păcat că  au ajuns într-o așa stare“, spune Flavius.

Pe strada Mețianu se desprind bucăți de tencuială frecvent de pe unele clădiri, iar pe Nicolae Bălcescu situația este aceeași.

Probleme mari sunt și pe strada Lucian Blaga, unde există o clădire monument din circuitul lansat de Consiliul Judeţean, respectiv Palatul Parohiei Greco-Catolice. Tencuiala cade și se despind  chiar bucăți mai mari.

Oamenii vor soluții

Arădenii condamnă degradarea în care se află clădirile vechi. „Nu se face nimic pentru aceste clădiri emblematice. Vor ajunge ruine și Aradul are mult de pierdut“, spune Mihai A.

Mulți arădeni sunt revoltați că administrația locală nu i-a măsuri, în timp ce alții arată cu degetul spre proprietarii unor imobile care nu fac nimic pentru a le reabilita.

 „Este mare păcat. În mai multe clădiri de patrimoniu locuiesc oameni vârstnici cu venituri modeste și nu-și permit să le reabiliteze, recondiționeze. În alte clădiri funcționează sedii de firme, închiriate de la proprietarii cu restrocedările. Cei din firme nu sunt interesați să facă ceva pentru aceste clădiri. Municipalitatea a mărit taxele, însă nu a venit și cu un plan de reabilitare, cinstit, prin care, proprietarii să își poată permite după putință să contribuie pentru reabilitarea imobilelor“, a fost e părere Maria.

Recomandările redacției