Recent apărută din tipar, cartea semnată de Gheorghe Hodrea cu titlul Profesorul Sălcuţă – Clipe de viaţă, Editura Gutenberg Univers, 2016, conţine peste o sută cincizeci de pagini, coperta fiind semnată de Ştefan Popa-Popa Popas, desene: Gheorghe Hodrea, tehnoredactare: Viorel Simulov, consultant: pr. Ioan Pagubă, iar cuprinsul este alcătuit din 55 de povestiri, schiţate după subiectul în sine sau discursul epic specific autorului.
O formă de salut amiabilă, nu atât cordială, folosită între prieteni, atunci când, circumstanţele îi apropie, ba de una, ba de alta.
Profesoru Sălcuţă e un dascăl deghizat care, orele, mă rog lecţiile, şi le ţine cam peste tot. Şi nu e rău deloc.
Elevii săi îi ştiu plăcerea conversaţiei, stilul oral, adresarea directă, dar neîpopoţonată cu înflorituri, stil rebrenian de altfel, căci domnului profesor, doritor de a mânca slană-clisă, nu i-ar pica bine, aşa că…
„- Dom profesor! Ai picat la ţanc! Dă-mi o bucăţică de slănină că aşa scârţâie balamalele uşii de la intrarea blocui.” (pag.91)
Autorul, cunoscându-l bine pe profesor, simte nevoia de a pune pe taraba scrisului, armonizări, evoări, şozănii, cu o pledoarie pentru o vigilenţă spirituală, din doinţa ca acest spectacol prin scris să nu cunoască rătăcirea printr-o lume unde mai dai şi de îndrăgostiţi sub acoperire sau cum ne-au combinat alţii de Sfântul Valentin! (pag.99)
Desigur că lectura atrage, sine die, o zicală franceză „Il se moque de soi…” dar şi aduce a atenţionare, ca-n Dacia Literară „Împrumuturile nu fac literatură!” Deci, profesorul ştie că mult mai gustate ne sunt sărbătorile noastre, astfel exisă riscul  să cădem în gropi şi gropari (pag.120) căci
„dacă te afli într-o groapă, opreşte-te din săpat, vorba proverbului …fiecare cu groparul lui şi gropiţe în obraji… ivite pe asfalt” (pag.121)
Se impune o observaţie de limbaj conotativ prin care Profesorul Sălcuţă dovedeşte că stăpâneşte semantica cu toate faţetele, exemplu: gropi ivite-întâlnite, găsite, butoi ivit-ascuns, pus la adăpost, ochi iviţi-ochi faţă-n faţă ş.a.
Cum nici polisemantismul Inelului nu trebuie ocolit (pag.122) inel-jug, inel-laţ, oarecum adevărate perle dar atenţie „Ţi-am dat un inel… noi cei cuminţi cu minţi nu ne învechim nicicând, dar pericolul ne paşte, cam pe-acolo, prin jurul grumajilor”, iată alte jocuri de cuvinte ale omului cu pioneze care ne asigură ordinea, adică împrăştie pe asfaltul biţiglat de roţi, ace-pioneze… ca pe ace, vai! (pag.124)
În lectura schiţelor de poveste, am savurat desenele care le însoţesc, semn că autorul a făcut pace cu profesorul, ştiind probabil că desenele, tuşurile, decorurile, creează printre întâietatea ideilor povestite şi o plăcere a privitorului, şi-n loc de risipă de cuvinte, rămâne cum am stabilit! (pag.126)
Adică, de fapt, nu măsurătorile şi pronosticurile fac deliciul vieţii, nici… inelele ei, ci burghiul… special Pressler, măsurarea copacilor printre… inele, că, deh! despre alte măsurători, cam cât mai ieste… stabilesc alţi factori! Decizionali. (pag.127)
„- Cum cât mai este? Pănă când… Şi câine pentru câine şi câine pentru om”. (pag.128)
Se poate lesne observa, atenţia Profesorului Sălcuţă pentru vorbe cu tâlc, de duh, tămăduitoare dar luate nula răspăr, de ocazie, prin amalgamul… sarcinilor de seviciu, mai degrabă o atenţionare… de cod… profesional, căci, nu-i aşa în jurul şefului nu miroase a bine (pag.104) şi, chiar anticipam, fără să fi ajuns la această povestioară cum că uneori vorbim în dodii, cu glas adânc, în barbă ca din carte, sau fără miez, cu gura altuia, aşa cum o facem şi noi, fără prea multă vorbă, dar, atrage atenţia profesorul, ce facem cu ssssst, şşşşefff, ssssss-a sssunat… deci atenţie la closetul şşşeeefffului unde sunt Ţing-uri… cu multe Ţ-uri… care nu miroasă bine (pag.106) dar care vrea să intre şi nu apucă—- trage 7 Ţing-uri-Ridică-te de pe tron şi ieşi!
Nu de alta… dar vine Pacientul al 11-lea, cel cu tâlc, cel neavut, strâmtorat, neajutorat… Apropos „-Cât mai e ora de meditaţie, domnule profesor???!!!” (pag.103) Aşa că… Hai noroc! Şi clisă friptă! La jeburi!
Florica Ranta Cândea

Recomandările redacției