popririFiscul nu mai poate popri conturile contribuabililor fără să-i notifice înainte, iar meritul – spun reprezentanţii IMM-urilor este şi al CNIPMMR, care a făcut demersuri în  acest sens.

Contribuabilii nu se vor mai trezi cu conturile bancare poprite, pentru stingerea creantelor fiscale, fără să fie anunţaţi în prealabil.

„Unul dintre demersurile legislative ale Consiliului Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, adresate  reprezentanţilor ministerelor de resort, a condus la recenta adoptare a Ordonanţei 8/2014 de Urgenţă a Guvernului,  prin care, fiscul nu mai poate pune poprire pe conturi bancare, fără o prealabilă anunţare. În acest context, pentru stingerea creantelor fiscale, Fiscul va putea pune poprire pe conturile bancare ale contribuabilor, doar la împlinirea termenului de 30 de zile, de la data la care au comunicat acest lucru contribuabililor, adică data comunicarii somaţiei“, a susţinut Mihaela Breaz, directorul executiv al CNIPMMR Arad.

Vechile reglementări prevedeau ca organele fiscale să pună poprire pe conturile firmelor şi odată cu transmiterea somatiei şi a titlului executoriu către acestea trimiteau şi la băncile la care erau deschise conturile, adresa de înfiinţare a poprii. De asemenea, Codul de procedura fiscală preciza însă inexact că despre această măsura urma sa fie înştiinţat şi debitorul, da nu specifica un anumit termen.

Noile măsuri, ce au intrat în vigoare pe 28 februarie, detaliază că Fiscul va putea bloca conturile bancare ale firmelor, numai după ce se va împlini termenul de 30 de zile de la data la care le-a comunicat acest lucru.

Reglementările au fost puse în aplicare pentru susţinerea mediului de afaceri, cu privire la efectele negative ale popririi, înainte de somaţie, după cum se arată în preambulul OUG 8 din 2014.

Recomandările redacției