Reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), Filiala Arad își prezintă poziția față de impozitarea multinaționalelor. Este vorba de Directiva UE 2016/1164, o recomandare cu modalități de a preveni abuzurile în ceea ce privește tratatele fiscale. Această directivă cuprinde prevederi prin care se stabilesc măsuri împotriva evitării obligațiilor fiscale precum norma privind limitarea deductibilității dobânzii, impozitarea la ieșire, norma generală antiabuz, calcularea veniturilor societății străine controlate.
CNIPMMR susține necesitatea adoptării de măsuri pentru o impozitare echitabilă, efici­entă și favorabilă creșterii economice în UE, care să combată planificarea fiscală agresivă a unor întreprinderi multinaționale, să sporească transparența între statele membre și să asigure o concurență mai echitabilă pentru toate întreprinderile active pe piața unică, cu o distribuire mai justă a sarcinii fiscale.
Reprezentanții CNIPMMR susțin: ,,Reglementarea plății impozitelor acolo unde sunt generate profiturile și creată valoarea este de interes pentru România, în prezent înregistrându-se pierderi impor­- tante de venituri bugetare din cauza practicilor de planificare fiscală agresivă ale unor întreprinderi multinaționale, ceea ce are ca efect  încărcarea IMM-urilor cu o sarcină fiscală prea mare, nefiind echitabil ca un IMM să plătească impozite mai mari decât o mare companie mul­tinațională care își transferă profiturile sau își deduce dobânzi mari ca și cheltuieli ale creditelor între entitățile din cadrul grupului pentru a evita impozitarea. Regulile fiscale trebuie să se aplice în mod egal tuturor contribuabililor, inclusiv întreprinderilor multinaționale, astfel încât să fie posibilă  reducerea sarcinii fiscale pentru IMM-uri”.
CNIPMMR salută inițiativa de transpunere a Directivei UE 2016/1164. Sunt necesare consultări cu toate părțile interesate, inclusiv cu confedera­țiile patronale reprezentative    și fundamentarea corespun­zătoare a opțiunilor concrete care vor fi alese, astfel încât Proiectului de lege inregistrat la Camera Deputatilor cu nr. 717/24.10.2016 să asigure transpunerea în mod corespunzător a  prevederilor Directivei UE 2016/1164, respectarea obiectivelor și termenului stabilit de Directivă și combaterea practicilor actuale.

Recomandările redacției