Rujeola continuă să facă ravagii la Arad. Conform unui raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, de la începutul epide­miei, în județ au fost înregistrate 1.014 cazuri și șase decese, Aradul situându-se pe locul al treilea în țară, în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri (după Timiș, care are 1.228 de cazuri și Caraș-Severin, cu 1.112 îmbolnăviri), și locul al doilea, în ceea ce privește numărul de decese (după județul Timiș, unde au fost înregistrate nouă decese).
La nivel național, numărul total de cazuri de rujeolă confirmate și raportate până la data de 13.10.2017 este 9.626, din care 34 de decese.
Potrivit specialiștilor, rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care poate duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unu din 1.000 de bolnavi  boala este mortală. Pentru a fi protejați, copiii trebuie vaccinați, 90% dintre părinții din România apelând la această modalitate de prevenire. Din păcate însă sunt și părinți mai „deștepți” decât medicii, care citesc tot felul de baliverne pe internet și refuză să-și vaccineze copiii. Din această cauză, s-a produs o adevărată explozie a numărului de cazuri, cu atât mai mult cu cât a început școala și grădinița, iar mulți copii au fost trimiși în colectivitate nevaccinați, fiins expuși în permanență riscului.
Peste 160.000 de copii mor în fiecare an de rujeolă
Conform medicilor, rujeola sau pojarul este o infecţie virală extrem de contagioasă care se manifestă printr-o erupţie cutanată şi care are simptome asemănătoare cu răceală. Acestea apar la aproximativ 14 zile de la contactarea bolii, bolnavul trezindu-se că are ochii roșii, secreții nazale, tuse, febră și erupție cutanată.
În plus mai trebuie spus că virusul este rezistent, putând să trăiască până la două ore în aer și se poate răspându prin tuse sau strănut. Rujeola este o boală care poate duce la complicații grave în cazul copiilor sub cinci ani sau a adulților de peste 20 de ani. La nivel mondial, se estimează că aproximativ 160.000 de copii mor în fiecare an din cauza complicaţiilor bolii, scrie site-ul www.reginamaria.ro. Persoanele cele mai expuse sunt cele care nu au fost vaccinate, cele care călătoresc în țările în curs de dezvoltare și care nu au fost imunizate și persoanele cu deficiență de vitamina A. „Virusul rujeolic poa­te trăi până la două ore pe diferite suprafeţe sau în aer şi poate infecta 90% din persoanele sensibile. Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeo­­lei, boala afecta aproape fiecare persoană în timpul copilăriei. Deşi imunizarea a redus dramatic incidența în Europa, boala continua să provoace focare frecvente în comunităţile de copii nevaccinaţi”, susțin specialiștii.
(L.Ș.)

Recomandările redacției