eticaCodul de Etică pentru sistemul de învățământ preuniversitar va fi finalizat până la sfârșitul anului școlar, în jurul datei de 15 iunie. Acesta va putea fi valabil în învățământul preuniversitar 20-30 de ani. Codul va stipula că persoana care a fost sancționată nu va mai putea niciodată să mai facă parte din corpul profesoral.
La nivel naţional, în ultimele şase luni la linia de telefon TELVERDE pentru reclamarea actelor de încălcare a eticii în educație au fost înregistrate 300 de sesizări. Cele mai multe sesizări se referă la fondul clasei, implicarea învățătoarelor, profesorilor, diriginților în colectarea de bani și se referă și la vânzarea de materiale auxiliare.
Pe lângă codul de etică general, va mai exista unul la nivel de unitate de învăţământ, conform căruia cadrele didactice care vor încălca unele prevederi ale codului, în funcție de gravitatea situației nu vor mai putea promova în sistem. Consiliul de etică trebuie să judece nu numai faptele de corupție precum darea și luarea de bani, ci și comportamentul cadrelor didactice în raport cu părinții, elevii. De asemenea, se mai doreşte introducerea şi a unui cod etic al elevului de liceu, pentru că elevii au deja persona­litatea formată și acest cod trebuie să conțină și niște sancțiuni foarte clare.
Maria Buruc, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Arad, este consternată de ceea ce se întâmplă în şcoli. „Una dintre cele mai mari probleme o reprezintă colectarea fondul clasei, care reprezintă o cutumă nedreaptă pentru părinţi. Aceştia sunt plătitori de impozite, iar statul ar trebui să suporte activitatea în şcoli de la A la Z, fără a fi nevoie de a mai cere bani de la părinţi. Sunt consternată de ceea ce se petrece în şcoli. Oamenii aceştia nu au ce căuta în sistemul de învăţământ. Să condiţionezi actul educaţional de strângerea de cadouri pentru profesori este inadmisibil“, susţine Maria Buruc.

Recomandările redacției