medicina legalaInstitutul Naţional de Medicină Legală (IML) a dat publici­tăţii raportul pe anul trecut. Potrivit raportului cu pricina, nu­mărul arădenilor care s-au sinucis anul trecut, 62, este identic cu cel al locuitorilor judeţului care au decis singuri să-şi încheie socotelile cu viaţa acum doi ani. În ceea ce priveşte metodele de sinucidere pre­ferate ale arădenilor, lucrurile    s-au schimbat puţin comparativ cu anul 2013, dar şi de data aceasta, spânzurarea este de departe metoda folosită cel mai des, fiind aleasă de 39 de persoane. Pe locul al doilea se află submersia, cu 11 cazuri înregistrate; pe locul al treilea se află intoxicaţiile de diverse feluri, cu şase cazuri, precipitarea (n.r. aruncarea de la înălţime) producând patru victime. De menţio­nat că în raport se vorbeşte şi despre alte metode de sinucidere, la acest capitol, la Arad înregistrându-se un singur caz. În ceea ce priveşte incidenţa sinuciderilor, în judeţ s-au înre­gistrat 13,4 cazuri la 100.000 de locuitori, Aradul situându-se la acest capitol peste media na­ţională, care este de 12,33 la 100.000 de locuitori. Mai trebuie spus că raportul dintre bărbaţi şi femei este de 2,65  la unul, semn că, la fel cum se întâmplă la nivel naţional, şi aici, reprezentanţii sexului tare sunt mai predispuşi la astfel de gesturi extreme.
Mai multe decese investigate decât în anul precedent
De menţionat că, per total, numărul deceselor investigate de legiştii arădeni s-a ridicat, potrivit raportului IML la 339, cu 137 de cazuri mai multe decât în 2013. Conform raportului pe anul 2013 cu privire la activitatea reţelei de medicină legală din ţară, medicii legişti arădeni au investigat, în anul respectiv 202 decese. Dintre acestea, 62 s-au produs din cauza sinucide­rilor; 54 în urma unor accidente rutiere; 40, din cauza unor accidente casnice şi agricole; 11, în urma unor omucideri; cinci, în urma unor accidente de tren; trei, în urma unor accidente de muncă şi 27, din alte cauze. În ceea ce priveşte metodele de sinucidere, 46 dintre persoanele care au decis să-şi ia viaţa, au ales să se spânzure. Un număr mult mai mic de sinucigaşi, şapte, au decis să-şi încheie socotelile cu lumea aruncându-se de la înălţime, în timp ce şase s-au intoxicat cu diverse substanţe, iar unul a murit în urma arsurilor. Potrivit medicilor legişti, raportul dintre bărbaţi şi femei este de 3,43 la unu, iar incidenţa sinuciderilor la suta de mii de locuitori este de 13,42.
Harghita şi Covasna depăşesc cu mult media naţională
Aruncând o privire asupra situaţiei înregistrată la nivel naţional, se poate constata că sunt judeţe care depăşesc cu mult media naţională de 12,33 sinucideri la 100.000 de locuitori. Astfel, în raport se arată că „pe lângă zonele cu o incidenţă «tradiţională» mare a sinucide­rilor (Harghita – 25,5; Covasna – 23,8 cazuri/100.000 locuitori /an) apar noi «puncte fierbinţi»: Ilfov – 29, Satu Mare – 22,73, Tulcea – 22,3.
În alte zone ale ţării incidenţa sinuciderilor este mult sub media naţională: Argeş – 6,6; Buzău – 7,2. O constatare clasică şi valabilă pe toate meridianele o reprezintă preponderenţa sinu­- ciderilor în cadrul sexului masculin (82% din cazuri). Analizând distribuţia geografică a raportului bărbaţi/femei în cazul sinuciderilor observăm variaţii între limite foarte mari ale acestui raport”. În cea ce priveşte lunile în care s-au înregistrat cele mai multe sinucideri, trebuie spus că acestea sunt iulie şi august, iar luna cu cele mai puţine cazuri este februarie.

Recomandările redacției