De Crăciun, la Castel, la Săvârşin, bucătăreasa Familiei Regale a României va pregăti bucate ca-n poveşti. Curcanul, crescut la curte, va fi împănat cu mirodenii din grădina castelului, iar servirea se va face la o masă decorată imperial. Tacâmurile din argint strălucesc printre ornamente meşteşugite de localnici şi alese cu grijă de Principesa Margareta.

„O să pun un rozmarin, o să îl impănăm și cu patrunjel, cu salvie. Toate sunt făcute în seră, de mine. Totul e din gradină„, a spus Viorica Călin. În bucătărie, chef-ul de la Castel, care găteşte pentru familia regală, exclusiv la Săvârşin, de 15 ani, a pregătit deja curcanul pentru îmbălsămare. Pasărea va fi servită în ziua de Crăciun, laolaltă cu alte bunătăţi.

În lipsa regelui si a reginei, anul acesta, Altețele lor regale au poftit şi au cerut să mănânce pasăre de curte umplută cu portocale şi piure de castane cu sos de pâine.

„Curcanul este crescut eco și o să-l gătesc pentru seara de ajun, în cuptor, cu rozmarin, cimbru, cu portocală, cu salvie și prune uscate și învelit în bacon. Ca garnitură avem legume, morcov, țelină, păstranac și un pireu de castane, varzaă de Bruxelles și sos de pâine„, a mai spus Viorica Călin.

Meniul a fost ales împreună cu principele şi cu principesa moştenitoare, care au preferat, de această dată, curcanul. Totuşi, în ziua de Crăciun, pe masa princiară se vor găsi și bucate tradiționale. „În meniul de Crăciun o să fie un platou cu cârnaț, jumări și sângerete„, a adăugat Viorica Călin.

Masa va fi servită în Castel, desigur, în salonul oficial al casei regale, de la Săvârşin. Locaţia a fost decorată, anul acesta, cu elemente inspirate din culoarea focului. Şemineul completează discret, cu lumina sa caldă, căminul familiei regale şi implicit alegerile Principesei Margareta, care a decis ca masa să fie împodobită şi cu figurine din cupru, confecţionate de localnici.

„Suntem o echipă de 5 persoane. Anul acesta am ales portocaliu ars, restul este un amestec de tradiții din Elveția, de aici, de peste tot. Anul acesta am ales portocaliul, îmi place foarte mult, merge cu decorul și am găsit și aceste globuri și aici avem și animale din alamă și m-am gândit să combin cu portocaliul, a explicat Principesa Margareta.

Anul acesta, exceptând zilele în care primesc colindătorii, Alteţele lor Regale nu vor avea prea mulţi oaspeţi, exceptând câţiva apropiaţi şi colaboratori. Pe de altă parte, aşa cum au simţit şi oaspeţii, Crăciunul la Castel este mai sărac fără Majestăţile Lor, Regele Mihai și Regina Ana, care îşi petrec sărbătorile în Elveţia.

Colindători la Castel

Familia Regală a primit colindători. Zeci de grupuri, mai mari sau mai mici, au bătut la poarta Castelului de la Săvârşin, pentru a-l vedea pe Regele Mihai. Majestatea sa este însă, împreună cu Regina, la reşedinţa din Elveţia, astfel că oficiile de gazde au fost făcute de Principesele Margareta şi Maria şi de principele Duda. Alteţele lor regale au împodobit şi bradul de la Castel.

Colindătorii, veniţi din tot judeţul, au bătut drumul până la Săvârşin sperând să-i colinde regelui. Majestatea Sa este însă plecat din ţară.

Ca de fiecare dată, Familia Regală şi-a împărţit sarcinile, astfel că Principesele au mers prin comună, cu daruri pentru familiile nevoiaşe, iar Principele Radu a rămas gazdă pentru cetele de colindători.

Localnicii din Săvârşin, care le-au primit pe principese în casele lor, s-au arătat extrem de bucuroşi de vizita familiei regale, iar unii dintre ei nu s-au lăsat până nu le-au făcut şi ei cadouri, alteţelor lor regale, din puţinul pe care îl au. Gestul Principeselor i-a mişcat pe copii, dar şi pe cei mai în vârstă, până la lacrimi.

După ce au împărţit daruri, Principesele s-au întors la Castel, pentru a finaliza împodobirea bradului. Anul acesta, cadourile sunt secrete. Pachetele cu daruri vor fi deschise de-abia în seara de ajun.

La Castelul de la Săvârşin sunt aşteptaţi colindătorii tradiţionali ai Regelui, dubașii din Săvârşin. Anul acesta, regele şi regina îşi vor petrece sărbătorile de iarnă departe de casă, la reşedinţa familiei din Elveţia.

(C.C.)

Recomandările redacției