UTA a încheiat bine prima parte a turului ligii secunde, ediția 2019-2020, pe o poziție secundă, care după runda din weekend s-a transformat în ultimul loc pe podium. „Roș-albii” nu vor să joace fără juniorii Miculescu și Isac, convocați la lotul național U19 și-au amânat partidele cu Rapidul și Chiajna. Pe puncte vor mai intra pe teren la mijlocul săptămânii viitoare, în intermediară, la Turnu Măgurele, liderul preluat recent de Florin Bratu. Prima săptămână fără joc oficial a fost una destul de solicitantă din punct de vedere al încărcăturii fizice, iar principalul rol l-a avut Alexandru Radu. Fostul mijlocaș a intrat recent în branșa preparatorilor fizici, Laszlo Balint lucrând cu el la FC Snagov și Metaloglobus până să-l includă și în stafful UTA-ei. Parcursul bun are la bază și buna pregătire fizică demarată la finalul lunii iunie, însă adevărata provocare urmează până la pauza de iarnă. Între 16 octombrie și 9 decembrie, „roș-albii” au de disputat nu mai puțin de 13 partide oficiale, între care și trei restanțe cu formații cu pretenții în eșalonul secund, U. Cluj, Rapid și Chiajna. Aspectul fizic devine unul important, însă Alex Radu dă asigurări că fotbaliștii pot face față ritmului ridicat. Însă, tânărul preparator fizic a atacat și alte argumente legate de aventura sa utistă, prin prisma meseriei pe care o practică de un an și jumătate.
– Alex, suporterii UTA-ei nu au o ultimă amintire prea plăcută cu tine ca jucător…
– Într-adevăr, în primăvara anului trecut am câștigat cu Snagovul 4-1 la Șiria, contra UTA-ei. Am fost căpitanul echipei adverse, în ultimul meu sezon ca jucător în activitate. Apoi, s-au schimbat antrenorii la Snagov, a venit Gyuszi Balint, care mi-a făcut o pro­punere. De fapt, mi-a dat de ales între a continua ca fotbalist încă un an de zile și a începe o altă carieră. Am preferat să pun ghetele în cui la 36 de ani și să-mi încep cu responsabilitate meseria de preparator fizic, având deja diploma de licență a Universității de Educație Fizică și Sport în București. Am absolvit și cursul de preparatori fizici de la FRF și, probabil, cât de curând, o să mă specializez și afară, la cluburi importante din Occident.
– Ai vreun regret în cariera ta de fotbalist?
– Bineînțeles că mi-aș dorit să joc la un nivel mai înalt sau cel puțin pentru echipe de tradiție, cu suporteri. Din păcate, am evoluat doar pentru formații de lângă București, în special în ligile doi și trei (n.a. Snagov, Chiajna, Berceni, Axinte, Metalul Reșița și din nou Snagov), cu o medie scăzută de spectatori la meciuri. Sigur, am avut posibilitatea să evolueaz contra echipelor cu suporteri și tradiție, ca Rapid, UTA și altele și am realizat cât de important este să ai sprijinul necondiționat al fanilor, al galeriilor.
– Recuperezi acum ca și membru al staffului utist…
– Într-adevăr, susținerea fanilor e unul dintre atuurile noastre. Ei sunt lângă noi mereu, dar trebuie să-i răsplătim prin rezultate și lucrurile bune pe care, credem noi, le facem la Arad. Pot vorbi și pentru colegii mei din stafful tehnic, am fost primiți foarte bine aici, am fost adoptați rapid. Personal, am venit cu familia aici, fiul meu este la școală aici, e altă lume față de București. Sunt oameni mai calzi și mai primitori la Arad.
– Ai trei luni pline ca și peparator fizic al UTA-ei, ți-ai atins țintele?
– A fost o perioadă grea, cu un volum mare de muncă. În primul rând, jucătorii pe care
i-am găsit veneau după niște accidentări, iar fotbaliștii de la Snagov au avut și ei o situație mai delicată. Eu zic că echipa este în parametrii buni la această oră, păcat că am fost loviți de câteva accidentări provocate și de terenul sintetic. Acum, prin pauza asta, avem posibilitatea să îi recuperăm și pe Bustea și Stancu.
– Este influențat programul de pregătire fizică de suprafața artificială?
– Am experiență în acest sens de la Me­taloglobus, căci și acolo beneficiam de o suprafață sintetică. Dar și acolo, ca și la UTA, cel puțin la antrenamente încercam să ne pregătim pe iarbă. Contează enorm pentru randamentul muncii noastre, este foarte important ca fotbaliștii să nu ni se plângă de dureri cauzate de o suprafață dură.
– În nici două luni de zile, UTA va juca nu mai puțin de 13 partide, sunt pregătiți băieții să facă față din punct de vedere fizic?
– În momentul în care am decis să soli­cităm amânarea etapelor cu Rapid și Chiajna am luat, bineînțeles, în considerare și consumul fizic ce urmează. Știm cum am lucrat până acum, din vară încoace, mai avem, și aceste 15 zile de pauză ca să mai completăm și, din punctul nostru de vedere, echipa va face față ritmului cu două meciuri pe săptămână. Importantă va fi și partea de recuperare după efort, dar vom fi foarte atenți și la acest aspect.
– Cum a decurs săptămâna de pregătire în absența lui Gyuszi Balint, plecat la cursurile PRO?
– Chiar dacă băieții au avut liber până marți după-amiază, au urmat trei zile cu încărcătură, cu antrenamente destul de intense. Era necesar să mai punem ceva benzină înainte de a reveni la ciclul săptămânal normal. Avem un meci în Ungaria, iar la începutul săptămânii viitoare plecăm la Turnu Măgurele. Împreună cu colegii din stafful tehnic trebuie să fim foarte abili în gestionarea programului de antrenamente în perioada fără jocuri oficiale, în așa fel încât să rămânem în priză din toate punctele de vedere. Băieții au fost foarte receptivi, au răspuns bine comenzilor noastre și suntem mulțumiți și că după jocul amical cu Păulișul nu au intervenit probleme medicale suplimentare.
– Cum ai caracteriza până acum prezenta ediție a ligii secunde?
– Sunt multe echipe bune, dar niciuna nu a dat dovadă de constanță. A pierdut și Turris recent, am clacat și noi la Ripensia… A fost o înfrângere pe care nici noi nu o anticipam, dar, într-un fel, poate a fost mai bine așa. A fost ca un pumn primit de un boxer ce a cam lăsat garda jos, dar acum a ridicat-o din nou cu și mai multă convingere. E clar că ne-am trezit puțin după acel eșec și rezultatele ce au urmat, excepție cel cu Mioveniul, au fost po­zitive. Dar, se vor mai pierde puncte, sperăm cât mai puține în dreptul nostru, căci vrem să rămânem acolo sus până la finalul anului.
– Ai avut ceva dubii cu privire la rămânerea lui Gyuszi Balint la Arad după oferta Astrei? Bănuiesc că l-ați fi urmat la Giurgiu dacă era cazul…
– Nu vreau să comentez eu aceste lucruri și, până la urmă, important este că astăzi suntem cu toții la UTA, deciși să facem treabă bună. Restul sunt cuvinte, personal nu m-a interesat prea mult acest aspect. Știu doar că am avut o săptămână cu un volum mare de lucru, iar eu, nea Cezar Zamfir și Gabi Vasiliu nu ne-am gândit absolut deloc la alte aspecte decât antrenamentele echipei. De joi, Gyuszi a revenit și el la echipă și UTA e singura noastră prioritate
– În final, am vrea să știm pe unde e Alex Ioniță cu pregătirea, având în vedere că a pierdut pregătirea centra­lizată cu echipa?
– Într-adevăr, a venit la Arad cu restanțe fizice, dar s-a pus imediat la dispoziția noastră și e din ce în ce mai bine. Nici acum nu este 100% din punct de vedere fizic, se și vede spre sfârșitul meciurilor, dar până la reluarea campionatului peste zece zile va fi pus cu toate la punct.

Recomandările redacției