Companiile trebuie să se conformeze noilor prevederi din Legea pentru combaterea spălării banilor

0
166

Anunț important – pentru companiile arădene – societățile emitente sunt obligate să conformeze noilor schimbări legislative, intrate în vigoare pe 21 iulie. Este vorba despre acțiunile la purtător ale companiilor. Acestea trebuie convertite în acțiuni nominative, potrivit noilor norme, potrivit reprezentanților ONRC. S

Mai mult, companiile sunt obligate să înregistreze beneficiarii reali în Registrul Beneficiarilor Reali, ţinut de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Schimbările se fac în dispozițiile Legii nr. 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Conform legii, beneficiarul real este cel care deţine sau controlează în cele din urmă clientul şi/sau persoana fizică, în numele căruia/căreia se realizează o tranzacţie, o operaţiune sau o activitate.

Oficiului Național al Registrului Comerțului va organiza un registru central, în care se vor înregistra date privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligaţiei de înmatriculare în registrul comerţului.

Nu se înregistrează beneficiarii regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat.

„La înmatriculare, persoanele vizate vor depune anual, sau ori de câte ori intervine o modificare, o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul Beneficiarilor Reali. Nerespectarea noilor reguli se pedepsește cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. Mai mult, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se va comunica oficiului registrului comerţului. Astfel, nedepunerea declaraţiei va duce la dizolvarea societăţii“, precizează reprezentanți ai ONRC.

Așadar, vor fi abrogate dispozițiile legale privitoare la acțiunile la purtător, iar capitalul social al societăților pe acțiuni va fi reprezentat doar prin acțiuni nominative. Va fi interzisă emiterea de noi acţiuni la purtător şi efectuarea de operaţiuni cu acţiunile la purtător existente.

Acţiunile la purtător emise înainte de intrarea în vigoare a legii vor fi convertite în acţiuni nominative în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ.

În cazul în care nu se va produce această schimbare, orice persoană interesată și Oficiului Naţional al Registrului Comerţului pot solicita tribunalului dizolvarea societăţii respective.

De asemenea, dacă acțiunile la purtător nu sunt convertite în acțiuni nominative, acestea se anulează de drept, iar capitalului social va fi redus și se va înregistra în registrul comerțului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.