Lucrările de modernizare la Complexul “Curcubeu”, finanţate cu bani europeni, au fost finalizate, în urma implementării proiectului centrul fiind dotat cu o bucătătie nouă, echipamente IT, şi un spaţiu de joacă modern.

Lucrările de reabilitare care s-au realizat au fost lucrări de termoizolare faţade şi finisaje aferente, lucrări de înlocuire a tâmplăriei din lemn cu tâmplărie PVC cu geam termopan, modernizarea şi dotarea bucătăriei cu mobilier şi aparatură electrocasnică modernă, amenajarea grupurilor sanitare şi igienizarea încăperilor, refacerea pardoselilor, achiziţionarea de panouri solare pentru producerea apei calde menajere, dotarea sălilor de curs cu mobilier şi echipamente IT.

În urma modernizării centrului, reprezentanţii Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară speră ca numărul benefiairilor să crească cu 20 la sută.

“Beneficiarii direcţi sunt copiii cu risc social, în special copii romi, preveniţi din familii defavroizate, copii reintegraţi în familia naturală după revocarea unor măsuri de protecţie socială, şi copii cu risc de abandon şcolar. Este printre puţinele centre de zi din ţară care are angajaţi psiholog, psihopedagog, asistent social, educatori. Noi încercăm să-i ţinem în şcoală pe aceşti copii, de aceea, în centru, ei sunt ajutaţi să îşi facă temele, primesc o masă caldă pe zi şi ţinem legătura cu familiile lor”, a precizat Erika Stark, directorul Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad.

Aceasta a mai adăugat că suprafaţa totală a clădirii rehabilitate este de 321,05 mp, şi că 120 de copii frecventează centrul în prezent.

Proiectului intitulat Modernizare complex de educaţie interculturală pentru copii şi tineret ,,Curcubeu” a avut o valoare de 510.261 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 401.357 lei. Contribuţia beneficiarului, Primăria municipiului Arad, la valoarea eligibilă a fost de 108.904 lei.

Complexul de educație interculturală pentru copii și tineret Curcubeu funcționează în cadrul Direcției de Dezvoltare și Asistență Comunitară al CLM Arad, fiind un centru de zi destinat copiilor din grupuri dezavantajate.

Centrul oferă servicii educaționale și sociale adecvate vârstei, nevoilor, potenţialului de dezvoltare şi particularităţilor copiilor, activităţi recreative şi de socializare, consiliere psihologică şi orientare şcolară şi profesională.

Obiectivul centrului este atragerea către şcoală a copiilor și tinerilor proveniţi din familii şi grupuri dezavantajate, în special a copiilor romi, pentru a-şi completa şi definitiva educaţia obligatorie şi pentru a participa la educaţia interculturală, educaţie care promovează toleranţa, înţelegerea, recunoaşterea şi integrarea deosebirilor în scopul dezvoltării unor relaţii interetnice armonioase.

Prin activităţile centrului se urmăreşte, de asemenea, prevenirea separării copilului de părinţii săi, consilierea şi îndrumarea părinţilor sau altor ocrotitori legali cu privire la drepturile şi obligaţiile părinteşti şi modul lor de exercitare.

Recomandările redacției