În comuna Păuliș realizările actualei administrații sunt vizibile la tot pasul. Fiind primar de 18 ani, profesorul Petru Nicoară a fost practic artizanul acestor modernizări și reabilitări din comună. Astfel, discuția purtată cu dânsul recent s-a tranformat treptat într-un adevărat bilanț al acestor numeroa­se realizări iar după sume­denia de proiecte evidențiate de primarul Petru Nicoară, se poate spune că dezvoltarea comunei Păuliș – ce are în alcătuire și satele Sâmbăteni, Barațca și Cladova – e evidentă și continuă pe zi ce trece.
– Realizările din Păuliș sunt evidente, domnule primar, în ansamblul lor. Puteți însă să ne detaliați unele lucrări?
– Înțeleg ce doriți să vă spun. Pot face o astfel de enumerare deoarece și eu cred că este important ca toți cetățenii să știe exact ce anume s-a făcut în comuna Păuliș, aflându-ne în plin proces de modernizare. Voi începe prin a vă spune ce proiecte am implementat recent prin intermediul Grupului de Acțiunle Locală (GAL) Miniș-Măderat. *Am reușit reabilitarea șarpantei Căminului Cultural din Păuliș – aproximativ 400.000 lei. *Am reușit achiziționarea unor utilaje, în valoare de aproximativ 850.000 lei – un Tractor Zetor de 136 cp, o remorcă de 12 t, o vidanjă de 7.000 l, o nacelă de tip Iveco pentru intervenția la iluminatul public, un greder tractat de tractor și o tocătoare pentru iarbă și crengi. Pentru aceste utilaje a fost depusă cererea de plată în vederea încasării de către Primărie a sumelor restante.*Am reușit amenajarea a peste 3,5 km de trotuare din pavele în localitățile Păuliș și Sâmbăteni – un proiect de 460.000 lei. În cazul acestui proiect, reprezentanții AFIR Timișoara au făcut o vizită în teren iar acum așteptăm să încasăm sumele restante către bugetul local. * Vorbind despre reabilitarea Căminului Cultural din Păuliș, vă pot spune că am reușit și achiziționarea – printr-un proiect prin GAL în valoare de 41.252 lei, veselă pentru cele două Cămine Culturale: din Păuliș și Sîmbăteni.
– Spuneți-ne câte ceva și despre obiectivele dragi dumneavoastră: am numit școlile. Care e situația acestor obiective?
– Suntem în faza de implementare a două proiecte guvernamentale pe OUG28/2014, proiecte constând în: asfaltarea de străzi în localitățile Păuliș și Sâmbăteni, respectiv… extinderea și reabilitarea Școlii Gimnaziale „Sabin Manuilă“ din Sâmbăteni. * La Școala din Sâmbăteni ne aflăm în faza de implementare a proiectului de extindere și reabilitare a școlii. Toate sumele necesare pentru finalizarea lucrării sunt deja cuprinse în bugetul MDRAP și al Primăriei Păuliș. În acest moment se lucrează în exterior, la izolarea termică a clădirii, atât cât ne mai permite timpul iar apoi se va trece la lucrările din interior, în clădirea nouă. Sperăm ca până în lunile aprilie-mai 2016 să încheiem lucrările la acest obiectiv și să facem recepția finală. *În plus, au fost deja asfaltate patru străzi în Sîmbăteni și avem sumele necesare pentru alte două în Păuliș, străzi cuprinse în proiectul PNDR.* Sperăm ca, în cel mai scurt timp, firma care se ocupă de lucrările de canalizare și alimentare cu apă să-și încheie lucrările pe străzile respective.
– E evidentă și salutară preo­cuparea administrației pentru infrastructură dar știm că aveți în lucru sau aveți proiecte depuse și pentru alte obiective conexe; despre ce este vorba?
– Da, așa este. Aș vrea să completez însă că la scena în aer liber din cadrul Bazei Sportive din Sâmbăteni lucrăm în regie proprie – cu muncitorii noștri din Primărie. Vom continua cu trotuarele pe o stradă din Sâmbăteni dar și cu construcția Capelei din localitate, atât cât ne mai permite vremea.
Cât despre proiecte: * am de­pus un proiect pe PNDR către AFIR Timișoara, pe Submăsura 7.2, în valoare de 1 milion de euro pentru asfaltarea a 8 km de străzi în Păuliș și Sîmbăteni.*  Tot pe sM 7.2 am depus un proiect de 300.000 de euro pentru reabilita­rea Grădiniței PN1 Păuliș. Sperăm ca ambele proiecte să fie eligibile și anul viitor să putem demara lucrările la aceste obiective. * În câteva zile vom depune un alt proiect, tot pe PNDR, de data aceasta pe măsura 7.6, pentru reabilitarea Căminului Cultural Păuliș.
– Am înțeles că aveți în atenție și impresionantul Monument al Eroilor…
– Da, aveți dreptate: vrem să accesăm alte proiecte pe POR printre care și cel de care m-ați întrebat: *„Reabilitarea + introducerea curentului electric și rețea de apă la Monumentul Eroilor de la Păuliș“, un proiect de suflet. Însă aici aș mai adăuga și alte proiecte foarte utile pentru oameni: *„Construcția de piste de biciclete care pe ruta Sâmbăteni-Păuliș-Barațca“ dar și * Montarea unor camere de supraveghere video în localitățile ce compun comuna Păuliș, ținând cont de valoarea mare a traficului rutier.
În ultimele luni au fost și achiziții importante: un microbuz Opel pentru transportul elevilor și un autoturism Dacia Duster pentru Primărie.
– Și o ultimă întrebare legată de o recentă lansare e carte…
– După cum știți recent a fost Festivalului Vinului în Podgoria Aradului. Cu această ocazie a fost lansată cea de-a doua carte Păuliș-Album Monografic. N-aș vrea să pară că mă laud – deoa­rece e semnată chiar de către mine, dar consider că acest album monografic este necesar pentru cunoașterea locurilor (mai ales pentru cei din afara comunei). Deși pare o realizare personală, acest album reprezintă de fapt o realizarea a comunei Păuliș.

Recomandările redacției