Concert vocal – simfonic sub bagheta maestrului Roberto Salvalaio (Italia)

0
117

R. S.Jumătatea lunii mai conturează la Filarmonica un program de noutăţi repertoriale, titluri sub semnături pline de forţă creatoare, nume care vizează în egală măsură performanţa, ineditul, aventura limbajului… Propusă de maestrul Roberto Salvalaio şi având-o ca invitată pe soprana Diana Trivellatto, seara de 15 mai, este o seară cu muzică de secol XX, care reuneşte în premieră creaţii de Astor Piazzolla, Sabin Păutza, Aldemaro Romero.
Sinfonietta argentinianului Astor Piazzolla, lucrarea care iniţiază prima parte a concertului de la ora 19.00 vizează abilităţile orchestrei de cameră şi mărturiseşte despre un capitol, în care compozitorul renunţă la traditia tangoului argentinian şi spera într-un destin în muzica clasică. Imbogăţită prin sugestiile simfonice ale unor reformatori, precum Stravinski sau Bartok şi în acelaşi timp eliberată de orice urmă de convenţionalism, datorită conexiunilor sublime cu experienţele din lumea jazz-ului, muzica lui Piazzola rămâne o „sursă” de audiţie incitantă, originală, plină de efect.
Limbajul temperamental şi coloristica expansivă a compoziţiilor lui Sabin Păutza, echilibrează în mod ideal prima parte a serii, care îmbină acum ţesătura vocilor de copii cu aceea a instrumentelor orchestrei simfonice. Proiect comun al Filarmonicii şi Liceului de artă Sabin Drăgoi, Canti Prophani pentru cor de copii şi orchestră, poartă semnatura de atelier a dirijorilor Robert Daniel Rădoiaş şi Crina Brad
Revenim în spatiul sudamerican odată cu reperul final al programului, Gloria de Aldemaro Romero. Scrisă în 1975 pentru voce de soprană, cor mixt şi orchestră simfonică, lucrarea reprezinta o transpunere într-o viziune contemporană a textului Doxologiei mari, iar preluarea ei în segmental final al serii nu face decât să sublinieze culminaţia unui program conceput într-o admirabilă notă de distincţie.

Joi 15 mai 2014 ora 19.00
Concert vocal simfonic
Dirijor Roberto Salvalaio – Italia
Solistă Diana Trivellato – Italia
Dirijorul corului Robert Daniel Rădoiaş

Program:
Astor Piazzolla Sinfonietta 1953
Sabin Păutza Canti Prophani pentru cor de copii şi orchestră
Corul de copii Voci de primăvară al Liceului de arte Sabin Drăgoi
Dirijori Robert Daniel Rădoiaş, Crina Brad
Aldemaro Romero Gloria pentru soprană, cor şi orchestră

Biroul de presă al Filarmonicii de Stat Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.