concluzii

Conferința Națională de Medicina Muncii cu participare internațională s-a desfășurat la Arad în perioada 27-30 mai 2015 sub egida Universității de Vest Vasile Goldiș Arad și Societății Române de Medicina Muncii.

Temele care au fost dezbătute reprezintă probleme majore de sănătate publică importante atât pentru bunul mers al specialității de medicina muncii cât și pentru pacienții cu boală profesională și boală legată de profesie.

Au participat la dezbateri în calitate de invitați  factori de decizie de la nivelul societății: parlamentari, membrii ai Guvernului României.

Pentru prima dată au participat în calitate de invitați și reprezentanți ai Asociației Pacienților cu Boală profesională și Boală legată de profesie.

Conferința a fost structurată sub forma unor mese rotunde care au dat posibilitatea participanților să-și exprime opiniile referitoare la fiecare temă în parte.

„La finalul conferinței s-au formulat concluzii din partea Societății Române de Medicina Muncii și Comisiei de medicina muncii a Ministerului Sănătății, concluzii care au fost înaintate reprezentanților prezenți ai instituțiilor abilitate pentru modificarea și îmbunătățirea legislației existente care reglementează în prezent activitatea profilactică și activitatea curativă din domeniul medicinii muncii în beneficiul pacienților, pacienți care s-au îmbolnăvit datorită activității profesionale pe care o prestează s-au pe care au practicat-o o anumită perioadă de timp. Supravegherea profilactică și activitatea curativă de medicina muncii a celor afectați de condițiile de muncă va fi eficientă doar dacă reglementările legislative sunt clare și neinterpretabile având ca rezultat imediat păstrarea capacității de muncă iar pe termen lung scăderea costurilor sociale“, ne-a declarat dr. Stelian Morariu, medic primar de medicina muncii şi preşedintele conferinţei.

Recomandările redacției