Orașul maghiar Bekescsaba a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute traditionalul concurs național de povestire românească, organizat de Autoguvernarea românească. De menționat că la eveniment a participat și Excelența Sa Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula.
Potrivit organizatorilor, concursul s-a desfășurat la „Casa poveștilor” din Bekescsaba. Au participat aproximativ 120 de elevi din clasele I – VIII, de la școlile generale din Ungaria la care învață copiii românilor.  „Elevii au fost împărțiți pe opt categorii, interpretând povești din li­teratura română, cât și din poveștile povestitorilor români din Ungaria. La eveniment au participat lideri locali și naționali ai Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și reprezentanți ai mass-media de expresie românească din Ungaria. Pentru prima dată, concursul a cuprins și un concurs între școlile de unde provin elevii participanți, această competiție fiind câștigată de Școala Generală din Mi­cherechi, urmată de școlile din Apateu (Korossegapati) și Bătania (Battonya). Cele trei școli au primit ca premiu câte un laptop”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.
Concursul ajuns la cea de a XXIII-a ediție a fost organizat pentru prima dată în anul 1993, la initiativa fostului președinte al Autoguvernării Românești din
Bekescsaba, Gheorghe Gros. În semn de omagiu, începând cu acest an,  concursului de la Bekescsaba se numește „Gheorghe Gros”.
„În cadrul comunității române din Ungaria sunt cunoscuți trei mari povestitori: Vasile Gurzău din Micherechi (1898 – 1980), Teodor Șimonca din Chitighaz (1899 – 1999) și Mihai Purdi din Otlaca-Pusta (1904-1978). Poveș­tile povestitorilor români din Ungaria sunt studiate în cadrul orelor de civilizație și cultură românească”, se mai arată în comunicat.
În încheiere mai trebuie spus că, joia trecută, în Sala Festivă a Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (Ungaria) a avut loc un concert de muzică populară româ­nească, oferit de Oana Lianu, din Oradea, care s-a aflat în mijlocul românilor din Ungaria împreună cu câțiva membri ai Ansamblului Folcloric Studențesc al Fa­cultății de Muzică și Arte din Oradea.
(L.Ș.)

Recomandările redacției