• Profesoara de română a fost condamnată cu suspendare la doi ani de închisoare și i s-a interzis să profeseze timp de doi ani.
  • La prima încercare de a se înscrie la concursul de ocupare a posturilor vacante, a fost refuzată. 
  • Avocatul Poporului a constatat că pedeapsa complementară a expirat.

Vă mai amintiți de scandalul „Mită la Bacalaureat” care a zguduit Inspectoratul Școlar jude­țean în 2014? Mihai Spânu, pe vremea aceea inspector general adjunct şi inspectoarea Simona Crîsnic, au fost săltați de procurori, după ce li s-au spart și ușile de la casă, fiind acuzați de trafic de influență. Alături de ei a fost ridicată și Lavinia Biț, profesoară de limba și literatura română. Aceasta a fost prima care a fost prinsă cu mâța-n sac și pentru a i se reduce pedeapsa a acceptat să colaboreze cu anchetatorii.
Primii doi au fost acuzaţi de magistraţi că ar fi cerut sume importante de bani – suma ar fi de peste zece mii de euro – pentru a influenţa notele elevilor care au susţinut Bacalaureatul. Magistraţii cunoşteau de mai multă vreme activitatea suspecţilor şi au decis să intervină în noaptea premergătoare desfăşurării primei probe scrise. Cei trei au fost trimiși în judecată, judecați și condamnați, iar anul acesta, Lavinia Biț a primit o nouă șansă, în mod legal, însă abia după ce a apelat la sprijinul Avocatului Poporului.
Profesoara a fost refuzată într-o primă fază
Pe 5 mai, Lavinia Biț a sesizat Serviciul Teritorial Timișoara al Avocatului Poporului, în contextul unei posibile încălcări a prevederilor art. 41 din Constituţia României referitor la dreptul la muncă și protecția socială a muncii. Cine a călcat pe bec de data aceasta? Se pare că reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Arad. „În acest sens petenta ne-a relatat că în data de 25.04.2018 a depus la Inspectoratul Școlar Județean Arad dosarul înregistrat cu nr. 232/7/5/ 24.04.2018 pentru înscrierea la concursul de ocupare a posturilor/catedrelor vacante/ rezervate din sistemul pre­universitar, sesiunea 2018. Conform OMENCȘ nr. 5485/ 2017 – Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2018-2019 astfel cum a fost modificat prin Ordinul nr. 3017/2018, calendarul organizării concursului prevede că în perioada 20 aprilie – 3 mai 2018, trebuiau înregistrate dosarele de înscriere a candidaţilor la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/ rezervate, inclusiv pentru absolvenţii promoţiei 2018, la inspectoratele şcolare. Concomitent, în perioada 23 aprilie- 4 mai 2018 trebuiau verificate şi avizate dosarele candidaţilor de către comisia judeţeană de organizare şi desfăşurare a concursului şi consilierul juridic al inspec­toratului şcolar”, povestește Roxana Marcu, coordonatorul Serviciului Teritorial Timișoara al Avocatului Poporului. În aceste condiții, Lavinia Biț s-a prezentat la sediul IȘJ Arad, însă i s-a comunicat verbal că nu se poate face validarea înscrierii sale, având în vedere condamnarea penală anterioară înscrisă în cazierul său judiciar.
„Deși nu a primit un răspuns oficial, refuzul validării fișei sale de înscriere s-ar datora Sentinței penale nr. 747/02.10.2014 a Tribunalului Arad, prin care s-a aplicat pedepsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. g), de a profesa ca și cadru didactic pe o durată de 2 ani. Conform adeverinței nr. 6268/ SPAR/09.05.2017 eliberată de Serviciul de Probațiune Arad, petenta s-a aflat în supravegherea Serviciului de Probațiune Arad, pe durata unui termen de încercare de 2 ani, termen care a expirat la data de 10.12.2016. Potrivit Sentinței penale nr. 747/ 02.10.2014 a Tribunalului Arad, rămasă definitivă prin Decizia penală a Curții de Apel Timișoara nr. 1058/A/ 11.12.2014, petenta a fost condamnată la doi ani închisoare, pedeapsă asupra căreia s-a dispus suspendarea executării sub supraveghere pe durata unui termen de încercare. De asemenea s-a dispus și pedeapsa complemen­- tară a interzicerii dreptului de a profesa ca și cadru didactic pe o durată de 2 ani. Conform art. 68 lit. b) din Noul Cod Penal, executarea pedepsei complementare a interzicerii exercitării unor drepturi începe «de la rămânerea defi­nitivă a hotărârii de condam­- nare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere». În cazul petentei, pedeapsa complementară a interzicerii drep­tului de a profesa ca și cadru didactic s-a aplicat în peri­oada 11.12.2014-10.12.2016. Extinderea acestei perioade dincolo de termenul stabilit prin sentința penală repezin­tă o încălcare gravă a dreptului petentei la muncă prevă­- zut la art. 41 din Constituția României”, a continuat Roxana Marcu.
Fișa i-a fost validată
Pe cale de consecință, Avocatul Poporului a constatat că, în prezent nu mai există niciun impediment de natură legală sau penală ca petenta să poată profesa ca și cadru didactic, în condițiile îndeplinirii celorlalte cerințe privind înscrierea la concursul pentru încadrarea personalului didactic din învățământul preuniversitar. Astfel, reprezentanții Serviciului Teritorial Timișoara al Avocatului Poporului s-au adresat IȘJ Arad. „Urmare a demersurilor noastre, prin adresa nr. 1021/23.05.2018, IȘJ Arad ne-a informat că fișa de înscriere a petentei a fost validată de Inspectoratul Școlar Județean Arad, în termenul prevăzut de calendarul de mobilitate, Anexa 19 la Me­todologia-cadru privind mo­bilitatea personalului didac- tic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2018-2019, aprobată prin OMEN nr. 5485/2017, cu modificările și completările ul­terioare”, a încheiat Roxana Marcu.
Deși am încercat să obținem și un punct de vedere din partea reprezentanților IȘJ, acest lucru ne-a fost imposibil în cursul zilei de ieri.

Recomandările redacției