Având în vedere că sezonul rece bate la ușă, iar arădenii care se încălzesc în sistem centralizat au început să primească căldură de la CET, din ce în ce mai mulți locatari se adresează conducerii Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) pentru a cere
lămuriri în ceea ce privește repartizarea costurilor de încălzire a condominiilor. Având în vedere acest lucru, conducerea ULALA vine cu o serie de precizări.
„Odată cu începerea furnizării energiei termice, consumatorii în sistem  centralizat trebuie să aibă în vedere reglementările privind repartizarea costurilor cu încălzirea în cadrul unui condominiu. Legea nr. 230/2007, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, susţinut de Normelor Metodologice nr. 1588/2007, precizează: «Art. 52. – (1) Cheltuielile cu consumurile comune de energie termică din spaţiile aflate în proprietate comună, şi anume casa scării, culoare, spălătorii, uscătorii, subsol, holuri şi altele asemenea, se repartizează proporţional cu cota-parte de proprietate indiviză care îi revine fiecărui proprietar, astfel cum aceasta este înscrisă în actul de proprietate sau cum a fost recalculată conform prevederilor prezentelor norme metodologice.»”, sus-ține Dorina Lupșe, președintele ULALA. În continuare, aceasta susține că repartizarea costurilor de încălzire mai este reglementată şi prin două ordine ale Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciilor Comunitare (ANRSC) și anume Ordinul nr. 483/2008, pentru repartizarea energiei termice în blocurile fără repartitoare de costuri, şi Ordinul nr. 343/2010, care face referire la blocurile unde sunt montate repartitoare de costuri.
„În toate cazurile, toţi proprietarii sunt obligaţi să plătească costurile cu energia termică pentru suprafeţele  echivalente termic,  aflate în proprietate comună indiviză, indiferent de sursa de încălzire din apartamentul individual. Menţionăm că hotărârile adunării generale a asociaţiilor de proprietari, care nu sunt luate în unanimitate, trebuie să ţină cont de reglementările în vigoare, astfel ca proprietarii să nu ajungă în situaţia de a le contesta în instanţă, conform articolului 26 din Legea 230/ 2007 care stipulează că «dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia»”, a încheiat Dorina Lupșe.
(L.Ș.)

Recomandările redacției