Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Ineu

0
169

Luni, 9 octombrie 2017, a avut loc conferința preoțească semestrială de toamnă în Protopopiatul Ineu, având ca temă: „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.”
Debutul zilei l-a constituit săvâr­șirea slujbei de Te Deum în Biserica cu Hramul „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Ineu, de un sobor alcătuit din Pr. Petru Ardelean – Parohia Chișlaca, Pr. Pavel Roșu – Parohia Mânerău, Pr. Gheorghe Giurgiu – Parohia Nadăș, și Arhid. Asist. Univ. Drd. Paul-Tiberiu Ardelean – Inspector eparhial, în prezența Părintelui Ic. Stavr. Silviu-Nicolae Faur, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Aradului, a Părintelui Ic. Radu Constantinescu, secretar eparhial și a preoților din protopopiat, care au asigurat strana.
Lucrările conferinței au continuat la sediul Protopopiatului Ineu, unde Pr. Ic. Stavr. Adrian Zaha, Protopopul Ineului, împreună cu preoții protopopiatului au întâmpinat pe Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, care din încredințarea și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului a prezidat lucrările conferinței.
Părinte Protopop a adresat un cuvânt de bun venit Preasfințitului Părinte Episcop, apoi a creionat într-un cadru general tema conferinței de toamnă, amintind de Preafericitul Justinian Patriarhul ca un înțelept apărător al Ortodoxiei, apoi a prezentat pe fiecare preot și parohia din care face parte.
În cuvântul Preasfinției Sale, Părintele Episcop Emilian Crișanul a transmis mesajul de binecuvântare și purtare de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, exprimându-și totodată bucuria de a fi pentru prima dată în mijlocul tuturor preoților din acest protopopiat. Preasfințitul Părinte a evocat personalitatea Patriarhului Justinian, amintind și de slujirile din satul natal și din bisericile unde Preafericitul a activat ca preot.
Părintele consilier Silviu Faur a lămurit în cuvântul său câteva chestiuni administrative- bisericești, mulțumind Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum celorlalți episcopi, pentru grija și sprijinul față de bisericile afectate de furtună.
Arhidiaconul Tiberiu Ardelean, inspector eparhial a prezentat câteva aspecte privitore la sectorul său și a transmit mesajul conducerii Seminarului Teologic și al Faculății de Teologie, mulțumind și îndemnînd pe mai departe la colaborarea între parohii, școlile teologice și centrul eparhial.
Referentul principal al conferinței a fost Pr. Marius Leucuța – Parohia Agrișul Mare, cu tema „2017 – împlinirea a 40 de ani de la trecerea la cele veșnice a Patriarhului Justinian – prezentare biografică”.
De asemenea, au mai fost aduse completări și unele precizări din referatele lor de către Pr. Teodor-Terentie Dragoș – Parohia Bocsig care a avut ca temă „Patriarhul Justinian, înțelept apărător al Bisericii în timpul unui regim ostil religiei și Bisericii”, Pr. Sorin-Gheorghe Steulea – Parohia Ciuntești, cu tema „Justinian Patriarhul, ctitor de biserici și restaurator de biserici, mănăstiri și monumente de artă”, Pr. Filaret Moțco – Parohia Chelreluș, cu tema „Justinian Patriarhul, organizator al parohiilor ortodoxe din diaspora”, și Pr. Dan-Sorin Turean – slujitor la Parohia Ineu, cu tema „Justinian Patriarhul, inițiator al primelor canonizări de sfinți din BOR (1950-1955) și promotor al generalizării cultului Sfinților cu moaște în România”.
Au mai luat cuvântul aducând completări și evocări personale din întâlnirea cu Patriarhul: Pr. Petru Trânc  – preot pensionar, Pr. Sever Mocanu – Pahoria Ineu Traian și Pr. Ioan Montoi – Parohia Tăgădău.
După ce Preasfințitul Părinte Episcop a îndemnat clerul la a păstra și înmulți ceea ce am primit de la înaintași, a atras atenția asupra libertății, demnității, încrederii și a responsabilității în activitatea pastorală, părintele protopop a mulțumit Preasfințitului pentru dragostea cu care a venit în mijlocul nostru, delegaților de la centrul eparhial, preoților din protopopiat, conferința încheindu-se în duh de rugăciune.
Pr. Ciprian Petru Sălăvăstru
(Parohia Moțiori)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.