clmConsilierii locali s-au întrunit, joi, într-o şedinţă ordinară care a avut 17 proiecte pe ordinea de zi, acestea fiind aprobate în mai puţin de o oră.

Prezentarea Zonei Monumentelor Protejate

Pe lângă proiectele supuse aprobării, arhitecta Dana Popescu a prezentat aleşilor locali Planul Urbanistic pentru zona construită protejată a municipiului Arad, care va fi inclus în Planul Urbanistic General al municipiului.

În opinia Danei Popescu, municipiul Arad deţine o adevărată rezervaţie de arhitectură, care se întinde pe 610 hectare, un ţesut unic în ceea ce priveşte valoarea istorică, din care fac parte două monumente de importanţă naţională – Cetatea Aradului şi Sinagoga neologă – şi opt monumente de for public (busturi).

“Aradul, imediat după ce a fost declarat oraş liber regesc, a cunoscut o dezvoltare fără precedent, comparabilă cu cea a Bucureştiului, iar din anul 1838, municipiul avea plan de sistematizare”, a precizat Dana Popescu.

Aceasta a mai evidenţiat că cel mai vechi şi mai fermecător cartier al oraşului, în care se găseşte o adevărată rezervaţie urbanistică este Drăgăşani şi care merită să se dezvolte, iar cel mai vechi monument istoric din municipiu este Biserica Sârbească Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

În aceste zone sunt propuse să se amenajeze un parc în Piaţa Sârbească şi o şcoală generală pe strada Primăverii.

Arhitecţii au propus să se dezvolte imediat în Arad, o zonă destinată comerţului internaţional pe Bulevardul Revoluţiei, un parc central, în jurul Cetăţii Aradului şi a malurilor Mureşului şi un inel de circulaţie pe străzile Andrei Şaguna – Constituţiei – Subcetate – Podgoria, care să ducă la descongestionarea traficului în municipiu.

De asemenea, proiectul aprobat de consilierii locali oferă soluţii de reglementare privind intervenţiile la clădirile monumente istorice care se pot face pentru refaţadizări, mansardări, etc.

Panică lângă noul magazin Kaufland

La sfârşitul şedinţei, o avocată cunoscută în Arad, care nu a dorit să-şi dea numele a susţinut, în numele unor locatari de la blocul X42 din cartierul Aurel Vlaicu, faptul că un drum amenajat în apropiere de noul magazin Kaufland le va produce neplăceri.

Avocatei i s-a dat cuvântul după ce consilierii locali au aprobat acest lucru aşa cum cere regulamentul consiliului.

“Între noul magazin Kaufland şi blocul X42 a fost amenajată o cale de acces spre cartierul Bujac, pe care noi nu am dorit-o. Solicităm transformarea acesteia din cale de acces în cale pietonală, în caz contrar, în zonă existând pericolul major de producere de accidente”, a precizat avocata.

Ovidiu Moşneag, consilier local şi membru al Comisiei de sistematizare a circulaţiei a explicat că problema ridicată este falsă, calea de acces urmând să fie folosită, pe sens unic doar de riverani.

 

 

Recomandările redacției