Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2016 a fost aprobat, miercuri, într-o şedinţă ordinară a Consiliului Local Municipal, majorările cele mai importante fiind la impozitarea terenurilor de sub construcţii şi la imobilele cu destinaţie de locuinţă în care se desfăşoară activităţi comerciale.
Primarul Gheorghe Falcă, a explicat în plenul şedinţei că modificările au fost impuse de noul Cod Fiscal şi că în mare parte impo­zi­tele sunt aceleaşi care au fost aplicate în anul 2015. „În municipiul Arad, impozitele sunt, în mare,  aceleaşi ca în anii 2012, 2013, 2014 şi 2015. Există o creştere generată de noul Cod Fiscal, în special, pentru terenurile de sub case, care până acum nu se impozitau şi pentru curţi şi construcţii, unde, obligatoriu, se ajunge la impozitarea a minim 400 de mp. Pentru persoanele juridice care îşi desfăşoară activitatea în zonele rezidenţiale consilierii locali au coborât impozitarea la cota 0,6. Toate impozitele pe terenuri au rămas la nivelul anului 2015. Surprinzător a fost faptul că cei de la PSD nu au votat acest lucru, ceea ce arată, în continuare, că dânşii nu îşi asumă existenţa Codului Fiscal”, a declarat Gheorghe Falcă.
Acesta a mai adăugat că, în mare, cotele de impozitare stabilite la nivel local rămân cele actuale, nemodificate din 2012.  Modifică­rile care apar sunt impuse de noul Cod Fiscal care intră în vigoare din 1 ianuarie 2016 și aduce unele schimbări ale bazei de calcul.
Pentru clădirile rezidențiale (lo­cuințe) deținute de persoane fi­zice, cota de impozitare în munici­- piul Arad este menținută la nivelul actual (0,12%), baza de calcul a fost însă majorată prin Codul Fiscal cu aproximativ 7%. Pentru clădirile cu altă destinație (nerezidențiale), noul Codul Fiscal impune persoa­nelor fizice un nou mod de calcul prin cotă procentuală din valoarea clădirii, cota stabilită de CLM Arad fiind 0,6%.
Principalele modificări, din anul 2016
Conform proiectului de hotă­râre, una dintre modificări se referă la cei care vor vinde o proprietate, fie că este vorba despre o clădire, un teren sau o maşină, în anul 2016. Dacă până acum, impozi­ta­rea se făcea fracţionat, din 2016, o proprietate care va fi vândută în acel an va fi impozitată, anul viitor, pe un an de zile. Termenele de plată a impozi­telor vor rămâne aceleaşi, fracţio­nat: primul semestru până la 31 martie şi al doilea semestru până la 30 septembrie. Excepţie vor face impozitele mai mici de 50 de lei care vor avea termen de plată 31 martie. De asemenea, taxele pentru teren şi clădiri se vor putea plăti până în data de 25 a lunii următoare.
O nouă modificare vizează impozitarea clădirilor la persoanele fizice. Astfel, nu se va mai plăti majorat, în funcţie de numărul de clădiri dobândite, în afară de cea de domiciliu. Din 2016, impune­rea se va face pe clădiri nerezidenţiale (imobilele în care se desfăşoară activităţi economice), rezidenţiale (imobilele locuite) şi mixte.
În ceea ce priveşte clădirile mixte, care reprezintă şi clădirea de locuit şi spaţiul cu destinaţie economică (sediul de firmă în apartament) impozitarea se va face pe cotă parte, în funcţie de declaraţia proprietarului. Astfel, spaţiul în care se desfăşoară activitatea economic se va impozita cu o cotă de 1,3 la sută iar cealaltă parte se va impozita ca şi clădire de locuit nerezindenţială.
Conform proiectului de hotâ­râre, până la 31 martie, toţi cei care deţin clădiri nerezidenţiale sau mixte trebuie să se prezinte la Direcţia Venituri unde vor depune o declaraţie privind suprafaţa nerezidenţială din întreg.
În ceea ce priveşte terenurile, din 2016 se va plăti impozit pe terenurile ocupate de clădiri. Pentru terenurile agricole se va impozita o parte (400 mp), rămânând numai diferenţa ca şi teren agricol.
La autoturisme impozitele au rămas la fel ca în anul 2015.
Totodată, din 2016, nu se va mai acorda scutire din oficiu pentru monumentele istorice, acestea pu­tând fi scutite doar printr-o hotă­râre a Consiliului Local Municipal.
Din cauză că majoritatea clă­di­rilor din centrul oraşului sunt într-o stare avansată de degradare, proprietarii acestora vor fi scutiţi de impozite, pe o perioadă de cinci ani, doar dacă vor face reparaţii la faţade.
Din anul 2016, terenurile neîntreţinute vor putea fi impozitate cu 500 la sută.
Tot din 2016 a fost eliminată taxa hotelieră.
Paula Bulzan

Recomandările redacției