iratosuO nouă legătură rutieră, moderni­zată din fonduri transfrontaliere cu cofinanţarea Consiliului Judeţean a fost inaugurată ieri. Este vorba de drumul de legătură dintre Iratoşu şi Variaşu Mic, investiţie aşteptată de locuitorii comunei şi de altfel de cei ai întregii zone.
Drumul DJ 709J, care face legătura între comuna Iratoşu şi Variaşu Mic a fost modernizat din fonduri europene, după ce Consiliul Judeţean Arad a accesat Programul Transfrontalier Ungaria România 2007-2013. Pe acest program s-au obţinut bani pentru reabilitarea drumului judeţean DJ 709C Arad – Variaş, parte din proiectul de moder­nizare a drumului Dombegyház – Variaşu Mic. De pe urma lucrărilor la acest drum, administraţia a rămas cu fonduri dis­po­nibile. În aceste condiţii, în vara acestui an, Consiliul Judeţean a cerut auto­rităţii de management a programului să aprobe realocarea banilor economisiţi, pentru modernizarea altui drum, şi anume a tronsonului DJ 709J Variaşu Mic – Iratoşu. Punerea la punct a tronsonului de drum inaugurat, ieri, este practic o continuare a investiţiilor deja derulate pe programul transfrontalier. „Este o continuare a primului tronson de drum realizat şi anume, Arad – Variaş. Acest tronson de drum în lungime de 3,64 de kilometri a fost realizat din fonduri europene pe Programul Trans­frontalier România – Ungaria. Valoarea lucrărilor a fost de două milioane de lei, iar cofinanţarea a fost asigurată de Consiliul Judeţean. Ne bucură faptul că, din bani euro­peni reuşim să modernizăm drumu­rile de frontieră, care, cu siguranţă după intrarea României în Spaţiul Schengen vor fi extrem de folosite şi cetăţenii comunei Iratoşu vor putea să aibă o legătură bună, atât cu municipiul Arad, cât şi cu Ungaria“, a sus­ţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. Acesta a mai anunţat că, în aproximativ două săptămâni vor fi gata lucrările la un alt drum din zonă, şi anume, cel de legătură între Dorobanţi şi Macea.
Perspective noi pentru întreaga zonă
Lungimea drumului modernizat a fost de 3,64 kilometri, iar proiectul a cuprins şi lucrări conexe. Conexiunea rutieră a fost prioritară în perspectiva deschiderii punctului de frontieră între cele două localităţi. Această legătură este importantă în special pentru locuitorii din Variaşu Mic şi Iratoşu, dar şi pentru agenţii economici din zonă şi participanţii la traficul de tranzit între România şi Ungaria. Despre cât de importantă este lucrarea pentru locuitori, în contextul în care, comuna nu a avut parte de investiţii în infrastructură în ultimii ani a vorbit şi primarul localităţii Iratoşu, Attila Papp. „Locuitorii comunei Iratoşu sunt foarte mulţumiţi de această investiţie, una de mare necesitate. Considerăm că este un  pas înainte în infrastructura locali­tăţii, având în vedere starea de de­gradare în care se găsea“, a susţinut primarul comunei Iratoş.
Lucrările au fost finanţate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, în cadrul unui parteneriat cu Compania Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Ungaria.Valoarea acestora a fost de 2.026.080 de lei. „Este în interesul cetăţenilor ca legăturile transfron­ta­liere să fie dezvoltate şi nivelul de trai să fie cât mai bun pentru comunităţile care locuiesc în această zonă“, a susţinut viceprimarul Aradului, Levente Bognar.

Recomandările redacției