Consiliul Județean declară război ambroziei: zeci de mii de arădeni sunt alergici la această plantă

0
129

Consiliul Judeţean Arad, în parteneriat cu Asociaţia „Excelsior” şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara, a organizat o dezbatere publică având ca temă pericolul pe care-l reprezintă ambrozia. Au participat aproximativ o sută de persoane, medici specialiști, cadre universitare, primari, specialişti în agricultură din judeţele Arad şi Timiş. La finalul întâlnirii, Claudia Boghicevici, vicepreşedintele CJA, a inițiat un grup de lucru care va avea ca scop informarea şi conştientizarea administraţiilor locale din judeţ şi a populaţiei asupra riscurilor pe care le prezintă ambrozia. Asta, în condițiile în care, potrivit specialiștilor, incidenţa şi prevalenţa bolilor alergice este în continuă creştere, polenul de ambrozie sensibilizându-i şi pe cei care nu sunt predispuşi la alergii. În mai puţin de o lună de la răspândirea ei într-o zonă geografică, ambrozia devine unul dintre cei mai importanţi factori alergeni. Mai mult, trebuie spus că în urma cercetărilor realizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, în municipiul Arad, a reieşit că un număr mare de copii riscă în anii următori să dezvolte simptomele virulente ale alergiei la polenul de ambrozie. „Combaterea ambroziei nu este o «isterie» românească. Ea este prezentă şi în Ungaria, Serbia, în zona balcanică dar şi în Statele Unite și în insulele din Pacific. Persoanele sensibile au foarte mult de suferit în special în țările unde nu se iau măsuri de combatere. Ambrozia creează probleme de sănătate publică. Am constatat că la un procent mare dintre pacienții care se prezintă cu alergii uşoare în primii ani, după cinci ani simptomele evoluează. Se estimează la nivel mondial că procentul de persoane susceptibile de a dobândi alergia la ambrozie este de aproximativ 20%”, susține conf. univ. dr. Veronica Sărăţeanu, de la Universitatea de Agronomie din Timişoara.

La rândul său, primarul comunei Dumbrăviţa, din județul Timiş, a remarcat implicarea autorităților arădene pentru desensibilizarea localnicilor cu potenţial de risc.

 

Costuri imense

În ceea ce o privește, Claudia Boghicevici a accentuat rolul proactiv al instituţiei în conştientizarea populaţiei şi combaterea ambroziei. „În zona de vest a României există focare de infecţie, iar implicarea autorităților este necesară pentru credibilizarea campaniilor de informare. Iată de ce este necesară luarea măsurilor concrete şi implicarea totală a autorităţilor. Prin poziţia sa geografică, Aradul este printre regiunile cele mai expuse. Ambrozia nu poate fi eradicată în totalitate, dar poate fi ţinută sub control prin avertizarea şi informarea populaţiei”, a declarat Claudia Boghicevici.

În încheiere, mai trebuie spus că în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin și Bihor sunt aproximativ 56.000 de locuitori cu sensibilitate scăzută la ambrozie, 141.000 cu sensibilitate medie și 283.000 de persoane cu sensibilitate ridicată. La nivel european, în anul 2010, costurile pentru tratarea alergiilor provocate de ambrozie au ajuns la peste 750 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.