CLCReprezentanţii Consiliului Local Civic (CLC) cer Primăriei să nu mai trateze cu superficialitate problema spaţiilor verzi din municipiu.  Dacă, în primele luni ale anului trecut CLC a trimis o scrisoare deschisă autorităţilor locale prin care solicita să nu facă parcuri doar pe hârtie, acum, vicepreşedintele Dan Artimon, susţine că, până acum, în Arad nu s-a întâmplat nimic bun din acest punct de vedere. „Suntem departe de cerinţwele europene în domeniu, iar în ultimul an nu s-a s-a făcut nimic bun în acest sens. Pădurea Ceala nu poate fi inclusă în categoria spaţiilor verzi care aparţin municipiului, pentru că la nivel european există nişte reguli clare, care stabilesc că acel spaţiu trebuie să fie situat la cel mult 15 minute de mers pe jos. Pe de altă parte, faptul că Primăria mai plantează unul sau doi pomi nu rezolvă problema”, a declarat Dan Artimon, vicepreşedintele CLC.
În continuare, acesta este de părere că autorităţile ar trebui cel puţin să păstreze spaţiile verzi deja existente, dacă nu fac noi parcuri. „Aradul are nevoie de noi parcuri, dar cel mai important este să se păstreze care există deja, să nu li se schimbe destinaţia şi să se respecte normele de urbanism. Domnul Falcă, pe când era preşedintele Asociaţiei Muni­cipiilor s-a opus din răsputeri unei ordonanţe de guvern care inter­zicea betonarea spaţiilor verzi. A spus atunci că se atentează la dezvoltarea oraşului…”, a mai spus Artimon. Reprezentanţii CLC susţin că autorităţile locale din Arad nu respectă normele legale atunci când se construiesc noi blocuri de locuinţe, atentându-se şi cu această ocazie la spaţiile verzi. „Când se face un bloc, trebuie să existe un anumit număr de locuri de parcare şi o anumită suprafaţă de spaţii verzi. Normele nu se respectă. Acest stil de dezvoltare nu este sănătos şi nu oferă nicio perspectivă pentru mediu. Să nu mai vorbim de ştrand. Acolo avem o zonă verde în mijlocul oraşului, pe care o betonăm. Betonarea a început încă de pe vremea lui Ovidiu Marian, astfel încât nu ne rămâne decât să tragem concluzia că mediul a ajuns bătaia de joc a autorităţilor”, afirmă vice­preşedintele CLC.
O singură problemă a fost rezolvată
În scrisoarea deschisă adresată Primăriei anul trecut, CLC contesta informaţiile furnizate de angajaţii Pri­măriei, conform cărora Aradul ar avea 34,38 metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor, faţa de media europeană care este de 26 de metri pătraţi. De asemenea, reprezentanţii societăţii civile susţineau că este greu de crezut că în 2016, fiecare arădean va avea la dispoziţie 62,5 metri de spaţii verzi, aşa cum promiteau autorităţile locale. Dacă cei de la Primărie promiteau că vor reamenaja cinci parcuri, CLC trăgeau un semnal de alarmă cu privire la faptul că cifra a fost umflată, în condiţiile în care nu toate spaţiile cu pricina aveau suprafaţa necesară pentru a putea fi trecute în categoria parcurilor. În urma scrisorii, o singură pro­- blemă a fost rezolvată, cea a Registrului Verde, unde sunt inventariate toate spaţiile verzi din municipiu. „Ni s-a răspuns că Registrul Verde este în lucru. Având în vedere că acesta se actualizează tot timpul, este posibil ca aici să apară tot felul de modificări”, a mai spus Artimon.
Contactată telefonic, Corina Dră­ghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, susţine că autorităţile locale au reamenajat, anul trecut mai multe parcuri. „Suntem în proces de inventariere a zonelor verzi. Trebuie să ştiţi că programul anunţat anul trecut se refe­rea la amenajarea unor spaţii verzi. Unele s-au făcut, de exemplu cele de la UTA, Parcul Eroilor, Confecţii, Podgoria, iar în Gai se lucrează”, a declarat Corina Drăghici.

Recomandările redacției