Anul 2017 a fost unul al schimbării de perspective pentru sistemul medical. Proiecte nesperate au prins contur, urmând ca în viitorul nu foarte îndepărtat, unități spitalicești grav degradate să fie relocate. Între acestea se numără și Secția de Oncologie care se găsește într-un spațiu inadecvat – un imobil vechi de pe strada Crișan. La finele anului trecut, Consiliul Județean a făcut pași importanți în vederea realizării proiectului de construire a unei noi Secţii de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Această investiție va fi una de importanță majoră, cu atât mai mult cu cât statisticile privind incidența cancerului în județul nostru sunt dramatice. În 2017, Aradul a fost pe locul al doilea în țară în ceea ce privește incidența neoplasmelor.
Noua secție va prinde contur pe strada Vicențiu Babeș
După ce proiectul de relocare a secției a fost sortit eșecului, CJA a depus un proiect în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, proiect în cadrul căruia cere bani pentru transformarea clădirii de pe strada Vicenţiu Babeş, în care și-a desfășurat activitatea Serviciul Paşapoarte, în secţie de Oncologie. Guvernul, prin Ministerul Dezvoltării Regionale a decis să susțină acest proiect şi a aprobat alocarea de fonduri. Astfel, în aceste condiții, într-o ședință din luna decembrie a anului trecut, consilierii judeţeni au aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie şi indicatorii tehnico-economici pentru această investiţie.
După cum arată documentele,  costurile legate de realizarea unei noi secții de Oncologie prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2017-2020 se ridică la 17.008.200 de lei. Consiliul Jude­țean este beneficiarul acestei finanțări și va trebui să își aducă o contribuție de cofinanțare de circa 500.000 de lei.
Întrucât vorbim de construirea unei unități spitalicești, lucrările ar putea dura între doi și trei ani. „Având în vedere complexitatea investiţiei propuse, raportată la suprafaţa desfăşu- rată a clădirii, dar şi localizarea amplasamentului, se preconizează următoarele durate de implementare: varianta minimală – 24 luni, varianta maximală – 36 luni”, susțin repre­- zentanții CJA. Clădirea ar urma să aibă 50 de paturi destinate pacienților internați.

Recomandările redacției