Agricultorii arădeni vor trebui să țină evidențe pentru tratamentele aplicate legumelor, întrucât anul acesta, autoritățile vor face verificări mai ample.  Vor fi monitorizate reziduurile de pesticide din legume, fructe şi cereale. Asta după ce, un raport al Ministerului Agriculturii a scos la iveală pesticide din reziduuri, mult peste limita admisă, aplicate roșiilor, într-o probă verificată. S-a descoperit că circa jumătate din tomatele românești conțin pesticide, însă în limita admisă. 

Monitorizarea reziduurilor de pesticide din legume, fructe şi cereale din producţia internă, realizată la laboratoarele de specialitate din Bucureşti şi Mureş, a identificat anul trecut reziduuri cu valori mai mari decât limitele maxime admise.

Agricultorii care cultivă tomate vor fi susținuți și anul acesta pentru producție, însă spre deosebire de până acum, autoritățile au decis că este nevoie de monitorizare și verificări.

„În acest an, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va continua programul de susţinere a tomatelor în spaţii protejate, iar pentru a creşte şi mai mult încrederea consumatorului în produsele provenite de la producătorii autohtoni a fost introdusă obligativitatea depunerii de către beneficiari la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, a copiei Registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat la zi şi verificat de Oficiul Fitosanitar Judeţean din cadrul Autorităţii Naţionale Fitosanitare”, se arată într-un anunț al ministerului.

Așadar, Autoritatea Naţională Fitosanitară se va implica prin acţiuni de instruire cu privire la respectarea modului de utilizare a produselor de protecţie a plantelor în tratamentele fitosanitare, va verifica registrele de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor şi va monitoriza în continuare reziduurile de pesticide din legume, fructe şi cereale.

Din acest an, verificarea preliminară a dosarelor pentru sprijin şi instruirea fermierilor privind respectarea normelor de utilizare a produselor de protecţia plantelor va fi realizată către reprezentanţii Direcţiilor pentru Agricultură și inspectorii Autorităţii Naţionale Fitosanitare, la primării.

Beneficiarii trebuie să deţină un registru de evidenţă a tratamentelor de protecţie a plantelor, ce va fi controlat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Fitosanitare. 

Reprezentanţii direcţiilor agricole derulează verificări la începutul rodirii şi înainte de începerea recoltării în vederea evaluării producţiei.

Recomandările redacției