Cu toții știm cum arată arborii doborâți de castori (Castor fiber), purtând semne specifice de dinți. Ce poate unii dintre noi nu știau este că acest rozător doboară arborii atât pentru a-și construi baraje și vizuine, cât și pentru a se hrăni. Fiind un animal erbivor, pe timp de vară se hrănește cu plante de apă, rădăcini și lujeri de arbori, dar toamna și iarna consumă scoarța diferitelor specii de arbori: salcie, frasin, plop etc., după ce-i pune la pământ.

Cele mai pronunțate rosături (urmele de dinți) sunt întotdeauna pe partea dinspre apă, iar arborele va cădea mereu în acea direcție. Ingenios, nu-i așa? Parcul Natural Lunca Mureșului se întinde pe o lungime de 88 km, de-a lungul râului Mureș, de la Arad până la Cenad, iar în apropierea apei pot fi adesea observate rosături ale castorilor. Aceștia își construiesc de obicei adăposturile pe malurile insulelor existente de-a lungul Mureșului, susțin cei de la Parcul Natural Lunca Mureșului.

La mijlocul iernii, castorii tineri își caută un partener de reproducere, cu care rămân în majoritatea cazurilor până la sfârșitul vieții. Castorii se reproduc la sfârșitul iernii, în luna februarie, iar perioada de gestație durează aproximativ 100 de zile. De obicei, o femelă dă naștere la 5-8 pui. Puii se nasc cu blană, cu ochii deschiși și având dinții incisivi dezvoltați. Puii rămân cu părinții până la maturitate.

Recomandările redacției