• Interviu cu primarul Marius Oneț

În ciuda vremii capricioase și a ninsorii care a căzut peste județ, am făcut o vizită de documentare în comuna Covăsînț, în urma unei întâlniri stabilite cu primarul Marius Oneț. Acesta a avut amabilitatea să ne acorde un scurt interviu, în care a vorbit despre realizările sale și planurile de viitor, după care am plecat împreună pe teren.
– Domnule primar, având în vedere că ne aflăm la început de an, când încă se fac bilanțuri, aș vrea să vă întreb pentru început cum ați încheiat anul 2018?
– Una peste alta, l-am încheiat cu bine, deși se putea și mai bine. Ne-am fi bucurat, dacă am fi avut mai mulți bani, pentru a putea face mai multe pentru comunitate, dar trebuie să ne mulțumim cu ceea ce am realizat.
– Spuneți-ne câteva dintre realizările de anul trecut.
– Anul trecut am decolmatat văile și șan­țurile pluviale, am pietruit străzile, am făcut toaletări cu personalul SVSU, am amenajat suprafața situată în fața stației de autobuz.
În plus, ne-am preocupat de transportul copiilor la și de la școală. Având în vedere că elevii erau obligați să se scoale cu noaptea-n cap pentru a merge la școală la Arad, fiind obligați să facă tot felul de transbordări din autobuz în tramvai și la întoarcere viceversa, astfel încât seara, când ajungeau acasă erau foarte obosiți, am reușit să găsim un mijloc de transport eficient și bun.
– Ce proiecte aveți?
– Avem un proiect pe PNDL pentru asfaltarea a opt străzi din comună. Avem toate aprobările necesare, astfel încât așteptăm doar să se facă primăvară, să putem demara lucrările. Pe agenda noastră de lucru se află și alte proiecte ce vizează asfaltarea. De asemenea, vă mai pot spune cu mândrie că suntem aproape gata cu lucrările la capela mortuară, și vrem să o finalizăm. Mai avem un proiect, prin intermediul Grupului de Acțiune Locală (GAL) Șiria, în care am prevăzut achiziționarea de utlaje. Vrem să ne dotăm cu un tractor, o remorcă, un tocător hidraulic și o autoutilitară.
– Cu fondurile europene cum stați?
– Dacă tot suntem la capitolul proiecte, aș dori să precizez că mai avem încă două, depuse pe fonduri europene. Sunt eligibile, dar nefinanțate. Este vorba despre un proiect de reabilitare a Căminului Cultural și unul de extindere a rețelei de apă și canalizare.
– Probleme deosebite ați avut?
– La noi în comună nu există PUG, astfel încât ne confruntăm cu problemele care decurg din această situație.
– Cum colaborați cu personalul Primăriei?
– La noi în instituție este liniște, ceea ce este foarte important pentru buna desfășurare a activității. Colaborez foarte bine cu toată lumea, indiferent de orientare politică. Dispute politice nu trebuie să aibă loc într-o administrație. Trebuie să fie însă armonie și toată lumea să muncească cot la cot pentru binele comunității.
– Haideți acum să vorbim puțin și de activitățile culturale care se desfășoară pe parcursul anului la Covăsânț. Ce evenimente organizați?
– Sunt multe. Printre altele avem „Zilele Comunei Covăsînț”, care sunt sărbătorite de Rusalii, împreună cu Festivalul „Ioan T. Florea”, activitate inițiată de maestrul Petrică Pașca, „Festivalul Vinului” și multe altele. De asemenea, aș vrea să menționez că punem un mare preț pe tradițiile populare. În aceste condiții, în comună își desfășoară activitatea un ansamblu, „Păstrătorii Tradiției”.
– Vă mulțumim.
Voicu Sida

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției