Într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că fostul prefect de Arad, Călin Bibarţ, a fost numit director general interinar al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva ca urmare a faptului că nu îndeplineşte condiţiile cerute de lege pentru a participa la selecţia viitorului director general. Ştirea a provocat reacţii negative în rândul unor silvicultori din partea de vest a ţării, având în vedere realaţiile stabilite între directorul general interimar, fostul director general, Adam Crăciunescu şi directorul Direcţiei Silvice Arad, Teodor Ţigan. Oamenii ne-au contactat la redacţie pentru a se plânge de faptul fostul director general este urmat la conducere de un colaborator de încredere, care are acum toate pârghiile pentru a-i „proteja pe cei care trebuie protejaţi”.

Deşi am încercat să aflăm un punct de vedere şi din partea lui Călin Bibarţ, acesta a închis telefonul, imediat după ce a auzit cu cine stă de vorbă, semn că nu doreşte să aibă un dialog cu cei care îl contestă. Pe de altă parte, Adrian Băban, noul preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al RNP „Romsilva” a dat dovadă de mult mai multă deschidere faţă de presă şi a explicat care au fost motivele pentru care Bibarţ a fost desemnat director general interimar al RNP. „După demisia domnului Crăciunescu, a demarat procedura de selecţie a unui nou director general, procedură care este în curs. Pentru această perioadă, până la finalizarea selecţiei, Consiliul de Administraţie a hotărât ca sarcinile delegate fostului director general să fie delegate către unul dintre directorii RNP. În urma analizei făcute s-a ajuns la concluzia ca o parte dintre atribuţiile fostului director general să fie delegate domnului Bibarţ, pentru că acesta nu are gradul profesional necesar pentru a putea participa la procedura de selecţie a noului director general. Nu ni s-a părut corect ca o persoană care se implică în procesul de selecţie să fie desemnată la conducerea regiei”, a declarat, săptămâna trecută, Adrian Băban.

Grad profesional obţinut în „procedură de urgenţă”?

Acum, printre silvicultori se vehiculează că jocurile ar putea fi făcute de o asemenea manieră încât Bibarţ să obţină, în zilele următoare, gradul profesional de inginer inspector general silvic gradaţia a doua, care i-ar permite, conform regulamentului de concurs să se înscrie la selecţia pentru desemnarea noului director general al Romsilva. Sursele noastre susţin că Adam Crăciunescu ar fi spus, într-u grup de prieteni, că totul decurge conform planului, până la 1 aprilie Bibarţ urmând să aibă gradul profesional necesar pentru a rămâne şef cu acte în regulă la RNP. Deşi am încercat să luăm legătura cu fostul director general al Romsilva, aceasta nu ne-a răspuns la telefon.

În ceea ce-l priveşte, Adrian Băban, preşedintele CA al RNP Romsilva, susţine că zvonistica cu privire la afirmaţiile lui Crăciunescu nu ar avea nicio bază reală, în condiţiile în care gradele profesionale obţinute de angajaţii Romsilva trebuie aprobate de Ministrerul Mediului, instituţie care are la dispoziţie trei luni să facă acest lucru. „Nu este posibil ca lucrurile să meargă aşa de repede. Există o comisie care se întruneşte pentru acordarea gradelor profesionale, iar documentul întocmit de respectiva comisie se trimite spre aprobare la Ministerul Mediului. Documentele care au fost trimise în luna ianuarie nu au fost încă aprobate de minister”, susţine Băban. Având în vedere că teoretic există şi posibilitatea ca lucrurile să fie mult grăbite la minister, preşedntele CA a ţinut să spună că nu crede că acest lucru ar fi posibil. „Nu cred că se va mobiliza ministerul de o asemenea manieră, nu cred că doamna ministru se va preta la aşa ceva”, a mai spus Băban.

Acesta a ţinut să precizeze că până în momentul de faţă doar o singură persoană s-a înscris pentru a participa la procedura de selecţie, dar că este cât se poate de normal acest lucru, avându-se în vedere că este vorba despre o documentaţie amplă şi că proiectul de management nu poate fi făcut de pe o zi pe alta.

Ministrul Mediului nu mai avea încredere în Crăciunescu

Vă reamintim că în luna ianuarie, ministrul Mediului, Cristiana Pașca – Palmer, a semnat ordinul de revocare a șefului de atunci al Romsilva, Adam Crăciunescu, din calitatea de membru al Consiliului de Admininistraţie al RNP. Anunţul a fost făcut de către Ministerul Mediului, miercuri, într-un comunicat de presă. „E implicat într-un proces și nu pot avea încredere că managementul se face corect”, susţinea atunci ministrul Mediului. La câteva zile după, Crăciunescu şi-a anunţat demisia, din motive personale, anunţând că va părăsi conducerea RNP pe 21 martie.

Neregulile petrecute, de-a lungul ultimilor ani, în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva au făcut obiectul a nenumărate articole apărute, atât în ziarul nostru, cât şi în presa naţională. Cel mai mare scandal în care este implicat directorul general al RNP, Adam Crăciunescu, fost director al Direcţiei Silvice Arad, este cel cu privire la retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure, ceea ce a produs un prejudiciu de 303 milioane de euro. Dosarul a fost întocmit de procurorii DNA, care au trimis în judecată mai multe persoane, printre care şi pe Crăciunescu, care are multe explicaţii de dat în faţa judecătorilor.

Recomandările redacției