Săptămâna trecută am fost într-o vizită de documentare în comuna Craiva. Am avut astfel ocazia să stăm de vorbă cu primarul comunei, Ioan Bercea, după care am mers împreună pe teren, pentru a vedea modul în care sunt gospodărite satele Craiva și Chișlaca. Am profitat de prilej pentru a sta de vorbă cu mai mulți localnici, care ne-au spus cum văd ei colaborarea dintre un primar și un viceprimar. „În cele din urmă, toate se sparg în capul primarului, iar dacă nu există colaborare între primar și viceprimar, lucrurile par să nu meargă cum ar trebui. Noi, cei care i-am ales, vedem toate acestea și nu suntem de acord cu ceea ce se întâmplă”, susține un sătean. Un altul îl completează: „Cum să meargă lucrurile bine, dacă primarul îl trimite într-o parte, iar el vine din alta. Este la fel ca într-o familie, unde nu există înțelegere. Atunci este și normal că primarul îl lasă în pace. Nu are putere asupra lui, că sunt majoritari în Consiliul Local. Și la Craiva sunt probleme, de altă natură, dar tot politice.”
În ceea ce privește modul în care este perceput primarul Ioan Bercea în comunitate, trebuie spus că este căutat de toți sătenii, atunci când au câte o problemă de rezolvat, fie că animalele sălbatice le distrug culturile, fie că le sunt
inundate terenurile de apa care vine de pe parcelele vecinilor, fie că nu este tăiată iarba din fața casei sau că trebuie începute pregătirile pentru iarnă.
Problemă apărută,
problemă rezolvată
Una dintre problemele care au fost rezolvate recent, datorită implicării autorităților locale, a fost legată de un fond de vânătoare care a avut o serie de datorii către bugetul local, datorii evidențiate și de Curtea de Conturi. Reprezentanții fondului de vânătoare împreună cu cei ai ITRSV Oradea și ai Primăriei au găsit o cale de înțelegere. „În această privință, am decis să mai facem o angajare. Am adus un specialist în administrație căruia i-am dat printre atribuții să se ocupe de distrugerile pe care le fac sălbăticiunile, în speță mistreții, pe raza comunei”, a declarat primarul Ioan Bercea.
O comună curată
Atât localitatea Craiva, cât și Chișlaca reprezintă un model de curățenie pentru toți cei care trec prin ele. Curțile oamenilor sunt frumos amenajate, la stradă e curățenie, tomberoanele sunt scoase periodic pentru a fi golite, lemnele și materialele de construcție nu au ce căuta în fața caselor, cu excepția perioadei când se lucrează cu ele. De asemenea, lăcașurile de cult sunt bine întreținute, semn că oamenii din zonă sunt foarte gospodari.
Proiecte de viitor
În ceea ce privește proiectele de viitor, administrația locală stă foarte bine. Potrivit celor declarate de primarul Ioan Bercea, a fost semnat contractul pentru introducerea canalizării în Craiva, Chișlaca și Coroi și pentru stația de epurare a apelor uzate. „Mai avem depuse proiecte pentru drumuri în satele Susag, Coroi, Șiad, Ciuntești și Vălani, avem depus un proiect pentru un buldoexcavator. Va fi aur pentru noi, urmând să aibă toate echipamentele necesare, lamă pentru deszăpezire, răspânditor pentru materiale antiderapante, cupe de profil, remorcă și așa mai departe. Să știți că nu am stat chiar cu mâinile încrucișate. Craiva a cunoscut în ultima vreme importanța schimbării în bine”, a încheiat primarul.
Mai trebuie spus că liberalul Ioan Bercea conduce Primăria Comunei Craiva încă din anul 2004, semn că este foarte apreciat de săteni, cu toate că are o sarcină destul de grea , având în vedere că unitatea administrativ-teritorială este compusă din nu mai puțin de zece sate, care sunt împrăștiate.

 

Recomandările redacției