stejarZeci de credincioşi ortodocşi sârbi au sărbătorit aseară Ajunul Crăciunului după calendarul iulian (de rit vechi), participând la o slujbă de vecernie cu litie săvârşită în Biserica Ortodoxă Sârbă-centru (Biserica Sârbească), de un sobor de trei preoţi: preotul Plavşici Ognean, paroh al bise­ricii, preotul Popov Neboişa, paroh al bisericii sârbeşti din Gai, şi preotul Milin Milovan, de la aceeaşi biserică sârbească din centrul Aradului. O frumoasă solidaritate de credinţă şi de neam face ca preoţii ortodocşi sârbi din Arad să participe la slujbele din seara Ajunului Crăciunului într-un an la Biserica Ortodoxă Sârbă-centru, iar în anul următor la Biserica Sârbească Gai.
Conform tradiţiei sârbeşti, după slujba de vecernie cu litie, în curtea bisericii a fost aprins stejarul de Crăciun, (badnjakul). „Pentru cre­dincioşii sârbi, arderea stejarului în seara de Ajun a Crăciunului are semnificaţii cu totul deosebite: lemnul de esenţă tare semnifică tăria credinţei, iar focul căldura acestei credinţe. Fără tărie credinţa este moartă, tot moartă este şi credinţa fără căldură. Arderea stejarului mai semnifică şi căldura cu care credincioşii îl primesc pe Mântuitorul în vieţile lor”, a explicat preotul paroh Plavşici Ognean.
După arderea stejarului, toţi credincioşii prezenţi la slujbă au participat la o cină comună, şi aceasta fiind o tradiţie caracteristică a sârbilor şi a Bisericii Ortodoxe Sârbe. După ceremonialul cinei, copiii au plecat la colindat.
Potrivit tradiţiilor sârbeşti, femeile care merg la slujba de la biserică din seara de Ajun se-ntorc acasă cu paie sfinţite; cu credinţa că aceste paie le vor proteja casele şi le vor aduce noroc.
Astăzi, în prima zi a Crăciunului după calendarul iulian, credincioşii servesc la masă bucate tradiţionale, printre care şi česnica, o prăjitură din foi de aluat fraged, cu nucă sau dovleac, în care se pune o monedă; după tradiţie, cine va găsi banii în bucata de plăcintă va fi cel mai norocos din familie şi va aduce acasă mulţi bani.
Deosebit de ortodocşii români, sârbii au pentru un salut special şi de Crăciun: cel care salută rosteşte „Hristos se rodi” (Domnul s-a născut), răspunsul celuilalt fiind „Vojstina se rodi” (Adevărat, s-a născut).
Tradiţia sârbă spune că primul om care intră în casă în prima zi de Crăciun trebuie să fie un tânăr (căruia i se spune „polozainik”), şi trebuie să primească daruri.
Tot aseară au mai sărbătorit Ajunul Crăciu­nului, iar astăzi serbează prima zi de Crăciun, credincioşii ortodocşi ucraineni şi ruşi stabiliţi în judeţul Arad.

Recomandările redacției