Creșterea ROBOR s-a făcut simțită de arădeni, în prima parte a anului.

Dacă până la sfârșitul anului trecut, restanțele arădenilor la bănci erau pe o pantă descendentă, ceea ce reprezenta un semnal cât se poate de clar cu privire la însănătoșirea relației dintre debitori și creditori, noul an a venit cu vești proaste, restanțele explodând pur și simplu, conform raportului întocmit de Banca Națională a României cu privire la comportamentul financiar al populației în profil teritorial.

Dacă la începutul anului 2016 se putea deja observa o reducere a creditelor restante, comparativ cu anii anteriori, la sfârșitul anului 2017, restanțele arădenilor au scăzut semnificativ, comparativ cu ultima lună a anului 2016. Potrivit raportului BNR, în decembrie 2016, locuitorii județului aveau credite restante în moneda națională de 63,7 milioane de lei, pentru ca un an mai târziu, acestea să ajungă la 40,8 milioane. În ceea ce privește restanțele la creditele în valută, scăderea este mult mai spectaculaosă, de la echivalentul a 84,1 milioane de lei în decembrie 2016, la echivalentul a 19,7 milioane de lei, în ultima lună a anului trecut.

Leul, mai tare decât valuta…

Dacă aruncăm o privire asupra datelor cu privire la creditare, este din ce în ce mai clar că sunt preferate creditele în lei, în detrimentul celor în valută. Probabil clienții băncilor care s-au fript cu creditele în franci sau alte valute, au ajuns la concluzia că este bine să asculte sfaturile specialiștilor din BNR, care spuneau că pentru evitarea unor situații neplăcute, împrumuturile trebuie luate în moneda folosită pentru încasarea câștigurilor. Astfel, comparativ cu 2016, creditele în lei au crescut de la 1994,8 milioane la 2.388,6 milioane, iar cele în valută au scăzut de la echivalentul a 1.422,6 milioane de lei la 1.312,6 milioane de lei.

În luna ianuarie însă, restanțele la creditele în lei aveau să crească cu nu mai puțin de patru milioane, ajungând la 44,8 milioane de lei, iar cele în valută cu 3,9 milioane de lei, ajungând la 23,6 milioane. La sfârșitul lunii februarie, restanțele la creditele în lei au crescut cu încă 4,1 milioane, ajungând la 48,9 milioane de lei, iar restanțele la creditele în valută au ajuns să totalizeze 24,4 milioane.

Aceeași tendință

La sfârșitul lunii iulie, se poate observa o creștere a creditelor în lei, comparativ cu luna februarie, de la 2.438,3 milioane de lei la 2.671,8 milioane, dar și o creștere a restanțelor, de la 48,9 milioane lei, la 56,2 milioane lei. În ceea ce privește creditele în valută, s-a înregistrat o scădere, de la contravaloarea a 1.306,9 milioane la 1.268,2 milioane lei, restanțele reducându-se, de asemenea, de la 24,4 lei milioane, la 20,8 milioane lei.

Făcând o comparație cu luna iulie a anului trecut, se poate observa aceeași tendință.

De menționat că datele furnizate de BNR sunt bazate pe informaţiile furnizate de bănci persoane juridice române, de sucursalele băncilor străine în România, de băncile de economisire şi creditare în domeniul locativ şi de Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP.

Recomandările redacției