Anul 2018 a fost unul încărcat pentru cei de la Inspectoratul Județean de Poliție, aceștia confruntându-se cu aproape 500 de infracțiuni stradale, peste 61% din ele fiind cazuri de furturi.

Acestea au fost în creștere în primele două luni ale anului 2019, 104 de furturi fiind înregistrate, cu aproximativ 30 de cazuri mai multe față de lunile ianuarie-februarie a anului 2018.

Valul de impresii a fost că infracțiunile au fost săvârșite de către foști condamnați, mai ales de când cu recursul compesatoriu, dar lucrurile stau mai rău de atât, în majoritatea furturilor din automobile, care sunt în capul listei infracțiunilor, făptașii sunt minori.

Infracționalitatea juvenilă poate fi cauzată de mediul necorespunzător în care crește un copil, probleme în familie, ceea ce îl duce la un comportament deviant, precum și influența negativă a unui grup de prieteni, anturajul în care minorul intră fără să cunoască consecințele.

În cazul furturilor, infractorii sunt majoritatea minori, din nefericire sunt minori sub 14 ani și nu putem să luăm nicio măsură. Am audiat mai multe grupuri infracționale de acest gen dar nu putem lua măsuri nici față de părinții care își lasă copii să săvârșească fapte de natură penală. Nu există posibiliatea unei pedepse deoarece familiile din care provin copii aceștia sunt familii dezorganizate și sărace. Din această cauză, au existat cazuri în care copilul proaspăt ieșit de la poliție, a mai spart un autoturism”, a declarat șef al IPJ Arad, comisarul şef Ioan Tamaş.

Infracțiuni în școli

Dacă minorii sunt făptașii multora dintre faptele penale la nivelul municipiului, și în cadrul formal al învățământului, aceștia crează probleme.

În cadrul anului școlar 2017-2018 au fost săvârșite un total de 24 de infracțiuni, 18 în liceele arădene, 3 în școli generale și alte 3 în jurul perimetrului școlar.

Cifrele sunt alarmante, iar autoritățile de multe ori sunt legați de mâini, împiedicați de legile ce protejează minorii să acționeze în vreun fel.

Pentru rezolvarea acestei mari probleme, este nevoie de implicarea Direcției Generale de Asistență Socială si Protecția Copilului Arad.

Recomandările redacției