cristi.pacurar La jumătatea sezonului, antre­norul „republicanilor” mari ai UTA-ei aruncă o privire de ansamblu asupra trecutului recent al sectorului juvenil și oferă câteva detalii interesante. Conectat puternic în fenomen, Cristi Păcurar e una din vocile autorizate ale Aradului în domeniu, aspect rezultat dintr-un titlu național cucerit cu generația 97 a lui Atletico, apoi un „argint” și un ”bronz” cu generația 98. În plus, doi din juniorii pe care i-a crescut, Vasi și Oaidă, joacă acum la
Manchester City respectiv Wolver­- hamp­ton. Experiența și-a fortificat-o alături de doi dintre cei mai respectați antrenori de tineri fotbaliști din istoria Aradului – Marius Demian și Francisc Tisza.
– Cristi, ai un an și jumătate de când grupele 1997 și 1998 joacă pentru „republicani” și la echipa a doua a UTA-ei.
– Mai puțini sunt cei din generația 97, majoritatea sunt 98 și mai puțini sunt de 99, toți într-un campionat de 96 (rep A). E benefic tot ce s-a întâmplat în structura actuală. Cei din 97 și cei care nu prind lotul la prima echipă joacă la UTA II, chiar dacă ducem lipsă de omogenitate și, parțial, rezultate. Același lucru îl pot spune și despre republicanii B, care sunt de fapt A.
– În acest moment vorbim de obiectiv de echipă sau accent pe progresul individual al juniorilor?
– Am discutat cu Alexandru Meszar, nu avem obiectiv de echipă. La republicani nu plecăm cu gândul că suntem mai mici, ci că de aici ar putea să facă pasul la UTA II și, dacă se poate, la prima echipă. Ceea ce va fi foarte greu. Apoi, nu poți să nu îi lași la națională, mulți sunt chemați  în perioada campionatului la lot. Rezultatele la republicani, cu mici excepții, sunt bune spre foarte bune. Am avut tot lotul la meciul cu Poli, echipa de pe locul 1, iar scorul categoric (5-2) pentru mine a fost de ajuns. Un ciclu săptămânal îi aduce la capacitatea maximă și se pot exprima. Noi, la UTA II, nu suntem nici cal nici măgar, aici lipsește omogenitatea, nu putem merge pe rezultate, neavându-i pe toți sau avându-i cu doar o zi înainte de joc. Ceea ce este normal în contextul ciclului săptămânal care-l propune antrenorul de la prima echipă.
– Apropo de prima echipă, au debutat Adrian Petre, Victor Prună, iar portarul Mara a prins și el lotul.
pacurarinternationali– Dacă ne uităm la debuturi și la rezultate, noi ar trebui să fim puțin nemulțumiți. Dar luăm în calcul faptul că UTA trebuie să promoveze, orașul trebuie să fie reprezentat de UTA în liga a II-a, iar promovarea poate fi decisă la o secundă, la un metru, la un punct. Probabil că Prună, Petre şi altii vor fi de perspectivă și în viitor. Tot aud că nu promovăm tineri. Hlistei, Gheorghiță 94, Cotoc, Vlad 95 Burlă, Dobrean 96. Se tot spune că Dobrin a debutat la 14 ani. A fost Dobrin! Sau Hagi. A fost Hagi! Am dori să avem un Hagi sau un Dobrin., Deocamdată, în construcție primordială e promovarea. Copilul poate intra la un scor liniștitor, poate intra în primul unsprezece dacă avem mai multe punte avans. Înțelegem orașul, înțelegem lumea, chiar dacă părinții au făcut sacrifiicii. Le va veni și copiilor rândul, cu siguranță.
– Roli Nagy e unul din an­trenorii preocupați de ce se întâmplă la copii și juniori.
– Cu Roli avem o colaborare foarte bună, îi apreciază, îi cunoaște de mult. A lucrat și la copii, știe că grupele au calitate și, ușor-ușor, îi promovează.
– Clubul UTA a fost bine reprezentat la echipa națională.
– Am plusuri și minusuri. Foarte mulți care au fost la loturi s-au lăsat de fotal, în timp. Alții și-ar fi dorit să meargă pe jos acolo,foarte multi jucatori n-au jucat un minut pentru națională, dar au ajuns fotbaliști. E bine că în CV apare echipa națională, au jocuri care le dau experiență, dar nu știu dacă e bine ca mentalitate a fotbalistului când vine la echipa de club cu balcanismul specific de a crede că este mare fotbalist și că nu va ”muri” în Județ.
– Naționalele de juniori au schimbat recent antrenorii. Se simte vreo schimbare în bine?
– Am discutat cu ei, au pârghiile mai închise, nu sunt fonduri pentru a veni la selecții. Noi am trimis 9 jucători de două ori, prima oară a nins și n-au avut cu ce să deszăpezească sinteticul de la Buftea… Eu chiar mi-am depus CV-ul când a fost acel concurs pentru antrenori, dar se întâmplă lucruri de care nu vreau să vorbesc. Am crezut că se vor analiza pertinent. Nu a fost să fie. Am colegi acolo gen Manolache care cred ca şi-ar dori mai mult ca, condiţiile de la lot să fie mai bune.
Under 17 (n.r. din lotul căreia fac parte arădenii Mara, Petre, Oaidă, Copaci și Tănase) are Turneu de Elită în Anglia. Mi se pare că FRF a focalizat foarte bine perioada de pregătire cu câteva stagii puse la punct. Nu știu însă dacă această selecție, la momentul când se va pleca spre Anglia, nu va fi cumva afectată de curentul care bate dinspre Constanța. Dacă discut cu antrenorii, toți vorbesc pozitiv de jucătorii noștri. Iau exemplul lui Mara, a plecat de jos, pe munca lui a ajuns acolo. Un simplu telefon la antrenorul cu portarii și mi se spune că e în primii 3 pe țară, dar nu pleacă în Antalya, că trebuie văzuți și alții. Dacă e real, nu pot să spun nimic. Dacă nu, înseamnă că nu se lucrează profesionist. Nu poți să-i spui unui copil că e bun spre foarte bun și după aceea să-l lași acasă. Ce înțelege el. oare? Eu cu nea Feri mereu le cerem mai mult, să fie umili, să fie mai modești, experiența bună vine din lururile „rele”! Să vedem ce se va întîmpla. La fel a fost și cu Petre în prima acțiune. A avut voturi maxime, apoi a apărut unul de la Craiova, sub Adi ca valoare şi ca formă de moment. Eu n-am discutat cu un antrenor afară de Vintilă şi Manolache care să îmi ceară antecedentele sportive ale acestor băieţi şi au fost mulţi vă garantez. Toți îmi spun că îmi trimit programe de antrenament, n-am văzut niciunul.
– Ai nevoie de program de antrenament?
– A fost o perioadă în programul de pregătire în care la națională se insista pe distanțe scurte şi pe aspecte tehnico-tactice, în timp ce noi, fiind în altă etapă, lucram distanțe lungi. Și astfel, pot apărea probleme când jucătorii revin de la lot. Cei de acolo îmi pot spune că n-am lucrat bine, nu? Păi, lui Mara i s-a reproșat că nu lovește cu stângul. Dar sunt jucători de câmp care nu lovesc mingea cu piciorul stâng! Suntem foarte interesați de ce înseamnă prezența lor la națională, e o mândrie pentru antrenor, club, familie, oraș. Cum am spus, aștept data plecării în Anglia, să vedem ca valurile mari să nu ajungă la Federație. Sper ca lucrurile să fie corecte și să nu fie altceva.
– Ajungem și la un subiect delicat, cel al plecării tinerilor talentați în Anglia.
– Sunt mai multe aspecte care ar trebui clarificate. Noi, antrenorii sau managerii, trebuie să ne ne gândim la mai mulți factori. Primul e familia. După ce copilul a ajuns la o anumită vârstă si pe moment nu face subiectul echipei de seniori și are o ofertă de la Liverpool, Manchester City sau Arsenal, să îmi spună cine nu l-ar lăsa să meargă la probe. Ca și cum copilul de la Moise Nicoară după ce a luat bacalaureatul are ofertă să studieze la Oxford şi nu va fi lăsat să meargă din diferite motive. Primordial e ce vrea familia după ce un copil a terminat junioratul și și-a făut treaba la un club. Poate fi împrumutat, să se mai rodeze dacă nu prinde echipa. Nu toți care termină junioratul pot juca la UTA.
– Ideal ar fi să fie cât mai mulți.
– E primordial pentru mine ca ge­nerația 98 și cei rămași de 97 să facă pasul în primul rând spre prima echipă. Mai departe, nu poți juca la 23 de ani pentru UTA II. Trebuie să le găsim echipe, să nu se termine fotbalul aici. În altă ordine de idei, tot aici, aud și sunt în asentimentul multor celor care spun – pleacă mulți și se întorc înapoi. Eu, ca antrenor, UTA, ca și club, îi ducem la nivelul de echipă națională maxim pentru momentul respectiv. Nu prind prima echipă, au oferte de afară. Ce poți să faci decât să îi dai drumul? Ce se întâmplă mai departe se întâmplă. Mulți nu se acomodează, nu vin acasă că UTA e de vină sau că antrenorii nu i-au antrenat. Am avut discuții cu Viitorul, Craiova, Olt, m-am certat cu Ana Maria Prodan pentru unii, vorbesc de generația 98. Nu îi las. E UTA. Dar dacă e Liverpool… Iar dacă juniorul pleacă și revine după doi ani cu mentalitatea de acolo, poate ajuta UTA. Încă sunt mici și trebuie să avem răbdare cu ei.

Recomandările redacției